Д-р Деан Тодоров: Правим лабораторията, произвеждаме сперма и ембриони

Д-р Деан Тодоров – „Наистина, завесите паднаха и разбрахме, че това което писахте в сайта OVCE-KOZI.com  през последните години, вече се реализира и то на по-висока степен, отколкото дори сте си мечтали.

До момента в Асоциацията използвахме замразена семенна течност основно от Франция, като заплодяемостта на козите е достигала най-много до 55%. Тази година направихме експеримент, както ние го наричаме – биологичен опит. Направихме всичко, както го пише по книгите, до най-малкия детайл.  Въведохме  и новости, след обсъждане от екипа. За пръв път в България се произведе за стопански цели замразена сперма от пръчове. И то не случайни пръчове, а едни от най-добрите. Единия е дори Световен шампион за Саанската порода за 2016 г. В началото  бяхме много скептични, предвид манталитета на българина, че трудно успяваме. Проведохме осеменяването и съвсем  откровено очаквахме  лоши резултати. Но след проверката с ехограф всички останахме приятно изненадани.

Ние българите имаме комплекс за малоценност и може би нямаме достатъчна увереност в себе си, но ето, че в страната ни живеят и работят изключителни професионалисти, които доказват, че нещата могат да се случват и в нашата малка страна.

Тази година АРМПК, надрасна предвидения в началото, както му казвахме биологичен опит за ИО на 100 кози. Изведнъж  завесата падна, колелото се завъртя и се осемениха до сега 1561 кози, от които само 100 с българска семенна течност. Първите месеци на следващата година ще заработи Центъра за добив и съхранение на семенна течност, ембриология и ембриотрансфер на Асоциацията. Ще имаме наши специалисти, които ще се консултират с най-добрите школи по изкуствено осеменяване на козите. Ще започнем най-напред производството на свежа и замразена семенна течност, а в последствие и на ембриони.
Целта е през 2020 г  да осеменим изкуствено поне 10 000 кози.“

Д-р Деан Тодоров

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук