Завесите падат – осеменяваме козите

Съвсем скоро, през юли  публикувахме материала

”Поглед в бъдещето д-р Деан Тодоров”

както беше казал  един катаец: – Бъдещето е днес. Така се оказа и с изкуственото осеменяване при козите.
Само три месеца, след разговори ни с д-р Тодоров през юли, днес той ни се похвали:
–  Имам стадо кози, от които 73% бременни.


Крачка напред в репродукцията при козите

Една от основните функции на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/, съвместно с Развъдните асоциации, е съхранение на генетичните ресурси на различни видове селскостопански животни в България. Прилага се::

  • Криоконсервация на семенен материал, яйцеклетки, ембриони;
  • Изкуствено осеменяване;
  • Ембриотрансфер.

ИАСРЖ и Асоциация за развъждане на млечни породи кози /АРМПК-Русе/ имат общи цели – запазване и обогатяване на генетичния материал при козите в страната, както и усъвършенстване на популациите развъждани в България. За постигането на тези цели двете организации предприеха съвмесни действия: Асоциацията осигури вносни разплодници- пръчове, а ИАСРЖ адаптира и въведе техника за криоконсервация на семенна течност от пръчове.

След получаването на спермата и замразяването и, двете организации организираха и реализираха изкуствено осеменяване на кози от ББМ порода. Имаики в предвид,че поставят началото те кръстиха мероприятието биологичен опит.

Опита се проведе в с. Панаретовци, общ. Сливен, обл. Сливен собственост на фирма ВМ Агро ЕООД с управител Стоян Димитров. От страна на Асоциацията участва  екип в състав: д-р инж. Деан Тодоров – Председател на АРМПК, зооинж, Радослав Бориславов – Изпълнителен директор на АРМПК и  д-р Симеон Манолов – ветеринарен лекар на АРМПК.
Те  извършиха изкуствено осеменяване със замразен семенен материал от три разплодника – пръчове порода Саанска коза на група от 100 кози-майки. Трите разплодника представители на породата Саанска коза са собственост на Асоциацията и са внесени от Швейцария, като единия е световен шампион на породата за 2016 г. Един месец преди извършване на изкуственото осеменяване на козите, те бяха  подготвени-като се приложи всичко необходимо за това – преглед, подхранване, , като към това добавяме,  корекция в дажбата на база извършен биохимичен анализ на кръвта. Извърши се  и синхронизация на еструса по експериментална схема разработена от д-р Манолов, която се прилага за пръв път в такъв мащаб у нас.

И така – през 2019 г. АРМПК и екипа на Държавна станция по изкуствено осеменяване – София зооинж. Светослава Боева и Николай Здравков – техник получател по идея и под ръководството на Изпълнителния директор на ИАСРЖ зооинж. Георги Йорданов може да отчете следните резултати:

  • Получени над 2000 дози замразена семенна течност на пръчове от породите Саанска коза и Тюрингер валд.
  • Изкуствено осеменени 100 кози-майки.
  • Проведено ехографско изследване на 39-ия ден след ИО.
  • Потвърдена бременност при 73% от животните.

Предвид необичайно високият процент на заплодяемост, екипа ще извърши контрол по време на родилната кампания в очаквания период на окозване. За допълнителна достоверност от всички приплоди се предвижда изследване на проби в Националната генетична лаборатория към ИАСРЖ и съпоставяне на информацията.

Деан Тодоров- Председател на АРМПК

 

 

 

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. В продължение на четири години работих с още един колега ветеринар, мой шеф, в област Арагон. Поголовието, което обслужвахме беше 42 000 овце и кози. Козите бяха около 6 процента и се отглеждаха смесени с овцете. Ярешкото месо се цени по-високо от агнешкото. А най-много ценят месото от младите кастрирани индивиди, които се оставят да пораснат до година и половина. Никъде не осеменяват изкуствено и имат лошо мнение за него. Не зная как е в други райони на Испания. Но тук доста масово се прилага програмирано заплождане в извънестралния период, за да има оагвания.през цялата година, а не еднократно. Лично аз съм третирал хиляди животни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук