87-90 цента е справедлива цена за добро овче мляко

В наш материал писахме, че в Гърция в момента се договаря цената на овчето мляко за следващата година.
Какво казва в свое интервю г-н Сарантис.
Най-напред, кой е г-н Сарантис?

Най-напред потомствен овцевъд. Семейството му е отглеждало 2500 бр овце. В продължение на 40 години работи в млекопреработвателната промишленост, а в момента е управляващ директор на гръцките мандри.
Както вече знаете, от една година в Гърция се работи за създаването на Междупрофисионално сдружение на производителите на Фета. Разбира се, че имат много организационни проблеми. И именно затова г-н Сарантис е готов да оглави новата организация
– Аз съм интерпрофесионалист, ще се стремя да увеличим продажбите на Фета. Знам как се прави реклама и как се върши тази работа.
Когато почнахме да работим по организацията, един от присъстващите каза – – “Поставяме вълка да пази овцата, и че аз съм виновен за тежкото положение на производителите. Той обаче забрави да каже, че ние изкупуваме над 70 000 тона овче сурово мляко и разбира се, го плащаме добре и навреме на фермерите. Освен това, нашата компания не е внесла и един литър мляко, не само не внасяме от чужбина, но сме и обявили, че в нашата мандра не могат да влизат вносни млека.

На въпроса, защо на рафта има сирена по 3.90 евро ще отговоря така – малките мандри свалят цената, за да се конкурират с нас, защото имат много проблеми и правят всичко възможно да оцелеят, дори по някой път и без печалба.

Другият ви въпрос беше има ли гърцизация на вносни млека. Аз не мога да ви кажа, но ако има, нека някой да каже номера на камиона и в коя фабрика е отишло млякото. Според мен, последните три години имахме свръхпроизводство на сирене Фета. По груби сметки излишъка възлиза на 75-80 000 тона.

По въпроса за името – гръцко кисело мляко в Румъния. В Румъния сме от 20 години. Тази година ще направим оборот от 75 милиона евро. Данон с години използваше това име. Когато ми казаха за този проблем, се разпоредих веднага да се смени името и сега на кофичките пише ”кисело мляко по гръцка рецепта”.

И сега ще отговоря на най-важния въпрос: каква е справедливата цена, която трябва да получи фермера:  макар, че трябва да се въздържам да говоря по този въпрос, смятам, че ако една ферма осигурява 100 тона качествено мляко годишно, трябва да получава от 87-90 цента за кг. Работим с 1850 производители  и когато говорим за 100 тона мляко, имаме в предвид за стада от 600-700 овце. Относно искането на производителите за сключване на твърди договори с позоваване на цената и качеството на млякото, на първи октомври на практика не е реалистично. За да направим това, трябва най-напред да сключим договор за продажбата на Фета и след това да договаряме с производителите. Но подписването на тези договори се проточва до края на януари.

Както ви казах в началото – не съм далече от овцевъдите, знам за болката им и за труда, който влагат. Не трябва да забравяме, че производители, преработватели и търговци се въртим в един казан и трябва да спазваме определени правила в бизнеса”.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук