2 част: Димитър Куртев – козевъда от Сливен

Няма грешка – в предната ни статия :

Димитър Куртев – овцевъдът от Сливен

говорехме за овце, сега ще пишем за кози. Няма грешка – фермерът също е един и същ, той отглежда и над 200 бр овце кози-майки.
Историята с козите е подобна.
Купува първите кози. Продават му ги за Българска бяла млечна. Когато идват от асоциацията за проверка, отпадат половината. Следва определянето на породата. Тръгнал по пътя на месодайното овцевъдство, Димитър Куртев решава да направи пък млечно козевъдство. Разбира се, че първите кози са сборна група, като повечето са от ББМ.
Решава най-напред да действа с ББМ и съответно купува добри пръчове от тази порода. След това му харесва представителността на  Англо-Нубийските пръчове и купува няколко такива. В крайна сметка, генералното решението идва на миналогодишното животновъдно изложение в Сливен, когато вижда животните от Алпийската порода на ферма Зоров и от там купува два пръча.
В момента козичките му са като картинка – здрави, елегантни, най-важното скачащи и което е най-лошото и Димитър го смята като недостатък, са доста агресивни. Дори ни показа рогата на техни „съперници”, откършени  при схватките.

Преди да започне да запложда с пръчове от Алпийската порода, Димитър Куртев купува един пръч от стара Алпийска порода – Саркиз. Оказва се, че спермата на този абориген е отлична и той запложда голям брой кози. В крайна сметка се раждат 200 ярета и забележете, няма нито едно умряло.
Прави му впечатление също, че десетина минути след раждането, ярето вече е станало и обикаля около майката, а след час-два, вече се разхожда около нея. Към пасището и лошото време не са претенциозни, издържат на всичко.
Следват обаче и негативите – раждат се по-дребни ярета и прираста е малък.

И от тук започва работа с пръчовете от Алпийската порода, същите са чистопородни, имат сертификат за качество и произход, наградени са на изложението. Приплодите са отлични на външен вид, предстой теста за доене, като се окозят. Това ще е породата – решава той.
Понеже си има хоби да отглежда по няколко животни от различни породи, Димитър е оставил, за атракция един от синовете на Саркиз – Мечо- същият се отглежда отделно от стадото, защото алпийските пръчове са във вечна война с него.
Доенето е механизирано, има инсталация с осем апарата. Млечността на козите, той оценя повече от добра. Предал е над 40 т козе мляко, което е над 200 кг от коза. Както казахме в първия материал за двете стада – овчето и козето се грижат трима човека. При козите не го задоволява цената на млякото. Не е от най-лошата, но е 60 стотинки, а за бъдещето на млякото Димитър има други цели.

Напуснахме фермите с приятното чувства, че нашите фермери се интерисуват и вече знаят много за породите, селекцията, защото го правят по фермите и наблюдават всичко. Изучават най-доброто и вървят напред.

  Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук