Износ мляко и млечни продукти – 2018 г

Всички животновъди искат пазари за своята продукция, въпреки, че не винаги получават върхова цена. Наличието на пазари стимулира производството, осигурява една по-добра икономика за този бизнес и по принципа на снежната топка, всеки се стреми за по-голям износ.

Какво сме изнесли като мляко и млечни продукти през 2018 г., много важен въпрос за съществуването и развитието на бизнеса мляко.

Най-хубавото е, че за 2018 г отчитаме увеличение на износа с 9.3% и изнесени общо 49 612 т млечни продукти. Е, доста сме далече от внесените 145 032 т млечни продукти, но имаме увеличение в сравнение с 2017 г с 4224 т, най-голям процент от нашите продукти тръгват за Гърция и Румъния, следвани от Германия, Франция, Испания и др. страни от ЕО.
Експортът за трети страни е скромен – над 7600 т, най-вече за САЩ, Австралия и Ливан. Най-голям е износа на сирене, мляко и заквасени млека.

През 2018 г. износът на сирена, обикновено е половината от общо експортираното количество мляко и млечни продукти, намалява  с 4,7% на вследствие на спада при бялото саламурено краве сирене и при кашкавала (общо с около 19%).
Експортът на саламурено сирене от овче мляко се задържа на нивото от предходната година (около 6,1 хил. тона), а този на пресни сирена (вкл. извара и сирене от суроватка) нараства със 7,8% (до 4,6 хил. тона).

Основни дестинации за българските сирена и през 2018 г. са Гърция (6,5 хил. тона), САЩ (2,9 хил. тона), Германия (2,8 хил. тона), Румъния (2,7 хил. тона), Ливан (2,1 хил. тона), Обединеното кралство (1,1 хил. тона), Австралия (1,1 хил. тона) и Испания (0,8 хил. тона.

За 2019 г вероятно ще постигнем миналогодишните изнесени количества млечни продукти и млека, независимо от изоставането през първите седем месеца на годината. Лошото е, че изоставането е в нашите уж силни продукти /според нас- Бялото саламурено сирене от двете млека – краве и овче и киселото мляко – уж също наш патент – и при двата продукта изоставането в сравнение с юли 2018 г е по 11%. Увеличен е износа на маслото и суроватката.

Изводите:

  • Имаме затруднение по износа, дължащи се вероятно не само на малкото или липса на пазари.
  • Името Българско саламурено сирене и Балкански кашкавал едва ли говорят нещо на Европейския потребител.
  • Износът е ограничен в малък брой страни – най-вече от Европа.
  • Репликите от рода на-нашето е най-добро, екологично чисто, от истински крави, фермерски продукт – не „играят” на големите пазари и при преговорите с търговците.

Изходите:

  • Подобряване на качеството и опаковките на продуктите.
  • Увеличаване на асортиментите които се търсят в Европа и Света, свързани с новите вкусови изисквания към тези продукти
  • Търсене на сигурни пазари. С тези малки производства трудно ще спечелим големите търговци.
  • Българският пазар трябва да стане номер едно.

Използвани са данни от доклада на МЗХГ  СИТУАЦИОННО-ПЕРСПЕКТИВЕН АНАЛИЗ НА МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ- 2018г

Тоня Мишева

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук