Трима са починали, а 32-ма са пострадалите

В началото на октомври фабриката  Wilke е затворена от местните правоохранителни органи, защото са открити  бактериите  Listeria  в колбасите. По-рано Генералната прокуратура в Касел започна наказателно дело по обвинение за убийство поради небрежност срещу ръководството на компанията. Разследването смята, че трима души са починали, а 32 са пострадали в резултат на употребата на заразени продукти.

Германските власти платиха за унищожаването на 320 тона колбаси и други продукти във фабриката Wilke и отпусна около 100 хиляди евро за това. Компанията Wilke подаде молба за фалит.
– „Процесът на рециклиране ще отнеме две седмици, говорим за 320 тона продукти. Около 20 служители на фабриката,  доброволно приеха да участват в работата. Всички опаковани стоки ще бъдат изгорени, а тези без опаковки ще бъдат предадени за изхвърляне в специални съоръжения за унищожаването  на животински продукти. Разходите се оценяват на почти 100 хиляди евро“, заяви представител на областта, който отговаря за спазването на санитарните и ветеринарни стандарти в региона.

Листериозата е инфекциозно заболяване при хората  и животните, причинено от патогенни представители на рода Listeria. Характеризира се с много източници и резервоари на инфекция, разнообразие от пътища и фактори на предаване на патогена, полиморфизъм на клинични прояви, висока смъртност при новородени и хора с имунодефицити.
От най-голямо значение за разпространението на листериозата е способността й да се задържа дълго време в различни хранителни продукти, включително тези, опаковани в бариерни филми, които ограничават достъпа на кислород.

Източник: ria.ru

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук