Британските награди за земеделие – 2019 г

0

Победителите в Британските награди за земеделие през 2019 г. бяха обявени на приказна церемония по награждаването. Повече от 700 фермери и професионалисти присъстваха на събитието, което отбеляза иновациите и постиженията на британските фермери в цялата селскостопанска индустрия.

 Каква е разликата от нас. Там се награждават редовите фермери, които не излизат от фермите. У нас се награждават мастити предприемачи, а напоследък и големи фирми и холдинги. Ами те с кой се състезават – сами със себе си. Трябва да се промени нещо. На сцената трябва да излязат поне 50 фермери с мазоли по ръцете, да не казваме и миришещи на обор.  Ако не, тогава защо само ни пълнят главите да се съживи селото, да се върнат младите по родните места. Няма как да стане, щом делим и наградите. Дано тази година да се намерят организатори, които да почетат тъй наречените  малки фермери.


Настоящите награди за фермер на годината са за иновации. В овцевъдството е даден златен и сребърен приз. И двата са дадени за една и съща новост – организирането на кооперация на производителите овцевъди.

Златната награда бе връчена на овцевъда Мат Коул. Който създаде устойчиво бъдеще не само за собствения си семеен бизнес, но и за други земеделски производители от гр. Дартмур и района, в който те отглеждат овцете си. В партньорство с брат си, той обработва 2000 декара заградени  пасища. На тях се отглеждат  овце, говеда и понита, като са предпочетени традиционна издръжливи местни породи, които са селектирани и развъждани, за да процъфтяват в района на Дартмур.

Мат играе основна роля в създаването на Dartmoor Farmers, която създаде нова верига за доставки, при която 75 земеделски производители, които по-рано бяха в опозиция “всеки срещу всеки”, сега работят заедно, снабдявайки магазините с гама от пет агнешки продукта. Като работят съвместно и ефективно продават продуктите си, те са в състояние да постигнат добра цена за тях.

Миналата година Dartmoor Farmers сезонно продаваше по 250 агнета седмично на веригата магазини Morrisons, които тази година искат увеличение на доставката  на 300 агнета, защото пускат продуктите в други 25 магазина.

Мат  общува тясно с потребителите, като всяка година по време на агнене, семейството отваря фермата си за обществеността за една седмица.

Мат казва: „Въпреки, че всички ние все още имаме свой собствен бизнес, който продължава да расте и се усъвършенства, това, което сега е различно за фермерите на Dartmoor, е, че ние работим заедно, за да осигурим собствените си пазари и това е нашето бъдеще. Ние се свързваме с най-важния партньор във веригата на доставки – клиентите. Вкарваме ги във фермите си, запознаваме ги със земеделските системи на Dartmoor, които доставят храна, благоустройството на фермите, здравето на животните, опазването на околната среда, съхранението на археологията и пейзажа, улавянето на въглерода, подобряването на чиста вода и въздуха.“

Съдиите казаха за Мат: Мат ръководи инициативата, която обедини фермерите за ефективно пускане на пазара на агнешко месо  и постигането на добри цени на пазарите. Асоциацията на фермерите в Дартмур си партнира с веригата магазини Морисън, за да популяризира производството си, опазването на околната среда.

При победата Мат каза: „ Много съм горд, че бях номиниран, и стигнах дотук, и това е просто невероятно. Тази награда е за всички фермери от Дартмур, които са част от уникалната асоциация, която сме сформирали, за да доставим нашата  продукция и запълним нишата на пазара. В несигурни времена, иновациите са още по-критични. Ние сме група фермери, които искат да добавят стойност към качествените продукт и имаме визията желанието, за да продължим напред.”

 

За вас написа Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук