2 част: Млекопреработване – 2018 г

0

В анализа

1 част: Млекопреработване – 2018 г

Разгледахме, колко мляко влиза в мандрите. Сега ще разгледаме и какво се произвежда, като количество и асортимент, млечни продукти в нашите предприятия. Информацията за вас ще бъде по-пълна и повече, защото само преди няколко дни бе публикуван и Ситуационно-переспективен анализ на мляко и млечни продукти за 2018г.

От първата част разбрахме, че в млекопреработвателните предприятия през 2018 г са влезли 661 354 кг мляко от четирите вида селскостопански животни, развъждани в България – крави, овце, кози и биволи.
Това количество мляко представлява 66.5% от всичко произведено мляко в страната. Къде отиват останалите 33.5% от произведеното мляко можем само да гадаем.

От общото преработено мляко, кравето мляко представлява 94.4% и има основен дял за изхранването на нашето население. Останалите млека съвсем спокойно може вече да ги наричаме бутикови млека.

Овчето мляко представлява 3.7%, козето 1.3% и биволското едва 0.6%. Пълен абсурд е да намерят чужди пазари. Дори и смелата прогноза на някои анализатори, че вдигането на митата от САЩ, не се отнасят за нашето овче сирене и ще можем да им го изпращаме, си е пак мит и легенда.
Какво ще остане за износ от произведените 5 272 т овче сирене през 2018 г и от 993 т кашкавал.

Основното ни производство на млечни продукти  от всички видове животни през  2018г е :
– прясно мляко – 71 750 т,
– кисело мляко – 131 991 т,
– саламурено сирене – 44 413 т
– кашкавал – 25 888 т,

На човек за 2018 г са осигурени  средно по 29.3 кг кисело мляко, 16.8 кг прясно мляко, сирене по 11.8 кг и кашкавал по 4.2 кг.

Хубавото е, че продължава  тенденцията от 2015 г. насам, производството на имитиращи саламурени и чедаризирани продукти, съдържащи в състава си мляко, да се свива с 8,1% на годишна база. За това допринасят въведените нормативни промени, насочени към ясното разграничаване на имитиращите от млечните продукти както в процеса на производството, така и при предлагането им на пазара, с цел защита на потребителите от заблуда, както и отливът на търсене на имитиращи продукти, за сметка на по-здравословните и качествени млечни продукти.
От м. юни 2018 г. производството, разфасовката и преопаковането на имитиращи продукти се осъществява в отделни обекти от тези за млечни продукти.
Общото производство на имитиращи продукти е 13 502 т за 2019 г и се падат по-малко от 2 кг на човек.

Най-голямо пакетиране на прясно мляко имаме в Южен централен район и най-малко в Южен източен район. Киселото мляко е с най-голямо производство в Южен централен район, следван от Северен централен район а на последно място е Северозападния район. Сиренето е специалитет на Северен централен район, а кашкавала за Южен централен район.

Изводите:

  • през 2018 г е прерабатено в повече с 10.1% повече мляко от 2017 г
  • имаме увеличение на продукцията през 2018 г на прясно пакетирано мляко, саламурено сирене, кашкавал, пресни сирена и други млечни продукти. Имаме намалено производство на кисело мляко,топени и пушени сирена и продукти с растителни мазнини.
  • Имаме увеличение на преработеното биволско мляко с 925 т
  • Общо преработеното количество мляко за цялата 2019 г. се очаква да остане близко до отчетеното за 2018 г.
  • С най-малко производство на млечни продукти е Северозапаадния район, а с най-голямо Южен централен район.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук