1 част: Млекопреработване – 2018 г

0

Агро Статистика публикува резултатите от млекопреработката за 2018 г. През годината са работели 237 предприятия, като увеличението им за една година е 8 %. Най-голям е броя на Търговските дружества – 198, следвани от едноличните търговци – 33 и други – само 6. В млекопреработвателните предприятия работят близо 8000 души.

Тези предприятия са преработили за годината всичко – краве, биволско, козе и овче мляко – 661 хил. т сурово мляко, което е с повече от 10% в сравнение на 2017 г. / това мляко е произведено у нас/.

Дали имаме получено в повече мляко или по-малко, трудно може да се каже, защото самото заглавие показва, че тази статистика е за млекопреработка. Докладва се също, че 334 хил. т сурово мляко е употребено за директни продажби, задоволяване нуждите на производителите и друга употреба в стопанствата.
Все пак, това е една огромна вълна от мляко, която се „ разлива” по градове и паланки, пред междублоковите пространства и по пазари с шишета.
Неконтролируема дейност, както по отношение на качество, така и икономически.

На практика 33% от млякото не влиза в мандрите.
Ако продължаваме така, в най-скоро време половината произведено мляко няма да достига до мандрите. Засега внесените количества мляко, не застрашават нашето производство и това е продиктувано от по-високите изкупни цени на суровото мляко в Европа.
След нас, по най-ниски изкупни цени в момента са Естония, Литва и Латвия, но от там е доста трудно да  доставяме  мляко. Румънците са на нашия хал, но там получават по 16 евро на тон предадено с фактура мляко, което означава, че ни изпреварват в цената.

Преработеното мляко в предприятията е: 624 хил. т краве и има увеличение в сравнение с 2017 г с 11.1%, изкупеното овче мляко е смешните 24 600 т и имаме намаление с 8.2%.
Козето мляко е 8827 т -5.7% и биволското е с обнадеждаващи 3690 т, което е с 32.5% в повече от 2017 г.

Като процент за преработка тези млека се разпределят: краве – 94.4%, овче – 3.7%, козе – 1.3% и биволско – 0.6%.

Количествата на внесените млека и концентрати не са много, но започват да завземат все по-голям дял и процента е вече над 10.
От овче мляко са внесени само 400 кг. Невероятно, една от най-овцевъдните страни внася овче мляко, но е факт.
Внесени са също 17.8 хил. т сурово краве мляко. 350 т концентрирано мляко, 7398 т млечен концентрат и 4054 т сухо мляко и сметана на прах.

У нас показателите масленост и протеин си ги имаме, но големият процент на масло и протеин не е от значение за цената платена на фермера. Е, има потупване по гърба или авансово плащане на млякото и сякаш се свършва дотук.

Според млекопроизводителите – /друг не отразява тези резултати/ изкупеното краве мляко е с 3.65%мв и 3.25% протеин. С тези показатели, просто трябва да забравим, че ще завладеем пазарите или ще направим чудеса при преработката по фермите. Просто, ще произвеждаме нашето саламурно сирене и ще си го ядем пак ние.
При овчето мляко м.в са 6.66% и протеина 5.13.
Козето е с 3.5% и 3.17%, а биволското с 6.89% м.в и протеин 3.97%.

Най-големи количества сурово мляко се преработва в Южен централен район – една трета от преработеното сурово мляко и на второ място е Северен централен район. Най-малко е преработката на мляко в Югозападен и Северозападен райони.

Изводите:

 • на книга, годишно се произвеждат  по 142 кг мляко на човек, което не е чак толкова малко,  но по отношение преработеното мляко в мандрите, литрите са вече 94 кг мляко.
 • малко производство на овче, козе и биволско мляко;
 • ниски показатели по отношение качеството на суровото мляко;
 • водената селекция, вероятно е за по-голям добив на мляко;
 • изключително ниско производство и съответно преработка в двата западни района- Югозападен и Северозападен;
 • Засега вноса на сурово мляко и други млека е неголям и не оказва влияние върху нашето производство и изкупните цени на млякото;

Негативите:

 • очаква се намаляване производството на краве мляко, поради закриването на ферми или преминаването им към сектора на месото;
 • Ниските качествени показатели на нашето мляко, автоматично ни изхвърлят от така мечтаните пазари за млечни продукти;
 • Малко производство на овче, козе и биволско мляко;
 • Статистиката трябва да увеличи графите за информация, няма информация какъв дял представляват вносните млека при преработката на мляко, какъв дял заема сухото мляко и другите концентрирани млека;
 • Нямаме мляко, а изкупната цена най ниска;
 • Няма мляко, а рафтовете по магазините пълни;Михаил Михайлов
 • Govedovad.comВсички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук