След кравите, дойде ред и на овцете. Козите ще почакат

Elevéo- това е  сдружение на  развъдчиците на овце и кози. Създадено е в Южна Белгия, в провинция Валония. Една провинция с 16 000 кв.км площ и над 3 млн. жители, говорещи френски. От старата слава на Валония, сега се е запазило само земеделието.  Асоциацията на овцевъдите и козевъдите, чрез специфичните си действия допринася за генетичното подобряване на стадата, за оценката на генетичната стойност на разплодните животни. Всяка порода се развива в съответствие с целите и методите, установени, изучавани и подобрявани  непрекъснато. Членовете – животновъди, получава услуги, свързани с управлението на стадото мси животни, регистрирано в родословните книги. Фермера е длъжен да спазва установените правила, за да  подобри развъжданите в стадото си животни.

От тази година асоциацията включи и нова екстра за животновъдите – изготвяне на Доклад за бременността на овцете.

Доклад за бременност

Отделът за овце-кози на Elevéo предлага изготвянето на  гестационен доклад за овцевъди и козевъди от  Валония. Това е в допълнение   към офертата за услуги на ветеринарните лекари.

Чрез Доклада  на фермера става ясно състоянието на овцата – бременна ли е  или празна, както се изразяват белгийците. Броят на агнетата, големината на плода, дата на раждане с голяма надеждност за точност. Разбира се, всичко това си има цена и се плаща от фермерите.

 Ценообразуване :
Основната цена е 38 евро без ДДС за член на асоциацията  Elevéo. За тези, които не са членове цената е вече 53 евро. В тази цена са включени административните и планираните разходи и проверката на 20 овце или кози. Всяко  допълнително изследвано животно се таксува с   1,40 евро.

За да се възползвате от тази услуга и тази ниска цена, животновъда трябва да извърши следното:

  • животновъдът трябва да събере овцете или козите в заградено място;
  • трябва да осигури коридор до масата за манипулации с ширина 45 см;
  • овцете трябва да гладуват от предишната вечер;
  • селекционерът трябва да бъде придружен от помощник, за да облекчи работата с животните;
  • Животните с руно, доколкото е възможно, да бъдат сухи;

Животновъда трябва да съобщи на ветеринара предварително следното:

  1. Броят на овцете, на които трябва да се направи гестационен доклад;
  2. Идеалната дата за прегледа (в идеалния случай, тази дата е минимум 30 дни след отстраняването на коча и максимум 100 дни след отстраняването му.

Това е нова услуга за овцевъди и козевъди и резултатите от докладите и мнението на животновъдите ще разберем допълнително. В момента се извършват тези проверки във фермите на членовете на асоциацията.

Би боло добре нашите читатели да видят и видиото за да научат какви животни отглеждат белгииците и да се уверат, че мита, че сме най-добрите овцевъди не е верен.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук