Глоби за нарушителите

0

Един столичанин от Минск /Беларусия/ видял мъртъв бобър до един язовир. Решил да вземе месото на бобъра, за да нахрани кучето си. За негов късмет, бил спрян от пътна полиция и съответно глобен.Тази „икономия“ му струва обаче много скъпо: човекът е платил   глоба от 710 рубли и 178,5 рубли за трупа на самото животно.

Малко хора знаят, че в Беларус нерегламентираното движение с, транспортиране или водене на диви животни (включително мъртви) или техните части, са административно и дори криминално наказуеми деяния. Ако трупът на диво животно от определени видове (лосове, сърни, дива свиня и др.) е транспортиран незаконно, тогава освен глобата, водачът може да бъде изправен и пред конфискацията на превозното средство.


Европейските бобри (Castor fiber) са вид средноголеми бозайници от семейство Боброви (Castoridae). Разпространени са в Южен Сибир и в Европа, с изключение на южните ѝ части. В началото на 20 век видът е силно застрашен, като популацията му се оценява на около 1200 екземпляра, но днес е напълно стабилизиран с над 600 хиляди екземпляра, като числеността и ареалът му нарастват. Европейският бобър е вторият по големина съществуващ днес гризач след капибарата. В територията на днешна България се е срещал до началото на 18 в. Многобройни костни останки и зъби от бобър в България са намерени във всички райони на страната, което доказва твърде широкото му разпространение в миналото от неолита до средновековието.

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук