Сменяме кучетата с дронове

1

Може би това е била идеята на новозеландските изследователи, да заместят кучетата с дронове. Спокойно, за любителите на овчарски кучета. Това поне засега у нас не може да се случи.  Кучетата никога не могат да бъдат заменени с дрон. Когато овцете се пръснат  и излязат на пътя, един дрон невинаги може да бъде достатъчен, за да върне стадото. Тогава само кучетата са в състояние да заведат овцете на пасището достатъчно бързо – заедно с хората.

Идеята сама по себе си не е нова. В Нова Зеландия например дроновете са били използвани от дълго време за прогонване на овце. За да изплашат животните, а те се плашат, в някои случаи дроновете дори излъчват и звук на звънец. Според някои учени  по поведението на животните, овцете ще разберат  много бързо, че дроновете не са опасни и просто няма да им обръщат внимание.

Изследователите искат да се уверят, че овцете свързват дрона с нещо положително. Вече е направен успешен опит. Земеделски производител е обучил овцете си да свързват дрона с храна. Той дава фураж  на животните  и в същото време пуска дрона. Овцете много бързо са научили, че дрона означава и ядене, казва фермерът. Междувременно овцете започнали да следват  дрона доброволно.

Идеята все още не е съвсем зряла

Пилотният експеримент обаче все още трябва да бъде разширен. В цифровизираното земеделие, дроновете често се използват за наблюдение на стадата. Следователно трябва да има разлика между дроновете за наблюдение на стадото и тези за управление. В противен случай стадото би следвало всеки дрон, макар че не бива да се мести.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук