На есен се броят пилците

1

В края на годината се прави равносметка на постигнатото през нея, сравняват се постиженията и съответно се правят анализи и планове за следващата година. През последните години, хората които отглеждат животни приемат отглеждането им като бизнес и всичко горе казано е много важно за тях. Ако  не се съобразяват с цифрите и анализите, обикновено излизат от „ играта”.

Излязоха данните за броя на животните в България, на които ще направим анализ през следващите дни. Излезе и доклада на Швейцарската  агорстат – Групата по интереси на фермерите за борба с пазара (Big M), обаче не представя числата еднакво розови.

От публикуваните  последни статистически данни от  Agroscope за доходите в селското стопанство се вижда, че изключително сухите, слънчеви и топли климатични условия през 2018 г. са имали различно въздействие върху селското стопанство в зависимост от производството. Положителните ефекти обаче са повече. Доходите нарастват благодарение на много добрите реколти в сектора на плодовете и гроздето и по-високите приходи от производството на млечни продукти, птици и яйца.

Доходите в селското стопанство са само частично увеличени, според  Big M. Например, производителите на мляко принадлежат към най-лошото разделение на доходите.
След преразпределението на преките плащания, доходите на производителите на мляко  ще паднат още по-рязко.
Печалбата на един  работник намалява: през 2016 г. е 50’339 франка,  а 2018 г.  само 46’592 франка /42 500 евро/.-. За сравнение, не земеделската  заплата в района на долината е 75 000 швейцарски франка /68 500 евро/на работник годишно.
източник: Big M

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук