ОРАПОБ – Калофер

На последното 15-то Национално изложение по животновъдство, преди няколко дни, впечатление на посетителите направеха овцете контролирани от ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАЗВЪДЧИЦИТЕ НА АВТОХНОННИ ПОРОДИ ОВЦЕ В БЪЛГАРИЯ – със седалище гр. Калофер.

           

Организацията е създадена през 2007 г в гр. Силистра. С годините, броят на породите под селекция се увеличава. Повечето от тях се развъждат в планинските части  на Средна България. Съвсем закономерно, през 2010 г централния офис е преместен в Калофер и за председател е избран, известният на цяла България с организирането на “Мъжкото хоро” в ледените води на Тунджа – г-н Румен Стоянов. Освен  хорото, г-н Стоянов, като бивш кмет на това китно планинско градче, е направил много за своя град.

Асоциацията работи с породите Дъбенска, Каракачанска, Сакарска, Медночервена Шуменска, Реплянска, Средностаропланинска и Среднородопска овца.
Общият брой контролирани овце вече е над 25 000.

В сформирания екип от специалисти, работят зооинженери с голям опит в овцевъдството. Необходимо беше, само да мините покрай боксовете,  в които бяха настанени  овцете от различните породи и да се уверите в гореказаното.
Прекрасни животни, избрани да ни представят типичните признаци на породите, които представляват.

Животновъдите също се бяха погрижили да подготвят и представят овцете си по най-добрия начин. Разгледахме всички групи, съпровождани от  –  Атанас Панайотов, Лиляна Караиланска, Величка Пенева и Мария Ковачева. Същите нашироко ни запознаха с продуктивността на овцете и историческите моменти от развитието на породите.

Ако искате да научите повече за тези редки породи запознайте се с презентацията изготвена от г-жа Мария Ковечева от ОРАПОБ-Калофер.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

1 КОМЕНТАР

  1. ЕТО ТОВА Е АСОЦИАЦИЯТА НА СУБСИДИИТЕ.ТАКА ЖИВОТНОВЪДСТВО ГОСПОДА С ДИВИ АБОРИГЕННИ ПОРОДИ ЖИВОТНОВЪДСТВО НЕ СЕ ПРАВИ.ЖИВОТНИТЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ ЗА ДА НИ ДАВАТ ХРАНА И ВЪЛНА ЗА ДА СЕ ОБЛИЧАМЕ .ОТ ТОВА КОЕТО ВИЕ ОТГЛЕЖДАТЕ ОБЩЕСТВОТО НЕ ПОЛУЧАВА НИЩО ,САМО ВИЕ ПОЛУЧАВАТЕ НЯКАКВИ ПАРИ КОИТО ТРЯБВА ДА ВИ БЪДАТ СПРЕНИ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук