15-то животновъдно изложение Сливен – празник за животновъдите

0

Не случайно сложихме това заглавие.
През последните години, уж най-много държим на животновъдите, пък се оказва, че нямат празник. Славата на шести май – когато празнуваха животновъдите, сякаш отмина. На този ден празнуват Георгиевците и армията.
За животновъдите не се чува почти нищо.
Вкарахме незнайни за нас празници, като Световният ден на млякото и др., но все пак нашите животновъди заслужават уважение.
Дойде времето, когато трябва да ги носим на ръце.
Останали са, както се казва “на боб зърно” – няколко хиляди говедовъди и биволовъди и няколко десетки хиляди овцевъди и козевъди. Свиневъдите и птицевъдите са още по-малко. Единствено пчеларите се „роят”, но и това е относително.

Именно 15-тото Национално изложение по животновъдство, сякаш напомни, че имаме и животновъдство. Всъщност, самото изложение се превърна в един малък празник за животновъдите.
Интересното е, че всички медии акцентуват само върху субсидиите.

Ами то е ясно. Министерството даде график, определи срокове и когато му дойде времето, хората ще си получат парите. В крайна сметка, адми-нистрацията получава заплата да си върши работата в срокове. Така, както фермерите имат дати за задържане животните, така и администрацията трябва да си спазва сроковете.

Отново в пространството се хвърлят едни милиони, едни пари, че всеки да завиди.
Хайде нека да оставим държавата и фермерите да си оправят сметките. Работата на обществото е да подкрепя своите фермери и да иска изпълнение на поетите ангажименти от тях. в противен случай, ако насреща няма продукция, няма финансов ресурс, няма платени данъци, това означава, че помощта е социална и не топли въобще обществото.

Празникът на животновъдите се организира отново на култовото  за всеки животновъд място до гр. Сливен. И сега вече не се казва „Пазар за животни”, а носи името “Изложбен център – Експо Животновъдство”.

Понеже започнахме с празник. Наистина си беше празник. Хиляди хора от цяла България бяха пристигнали за изложението. Времето беше в унисон с настроението на хората. Слънчево и без вятър – все пак сме в Сливен. Усмихнати хора. Толкова много усмихнати хора не бяхме виждали скоро. Между тях имаше и фермери, които не бяха издържали на напрежение и ликвидирали бизнеса. Но те също бяха усмихнати и се радваха на животните.
Организацията, поне от наша гледна точка, беше перфектна. Коменданта на изложението, г-жа Янка Стефанова, умело дирижираше нещата, изпълнителният директор на ИАСРЖ – г-н Георги Йорданов посрещаше и каза по няколко топли думи на всеки, от Премиера до гледачите.
Комисиите по оценка на животните си свършиха перфектно работата. Нямаше сърдите и напуснали изложението.

Въпросът е дали на такъв празник трябва да има оценки, дали трябва да има дефилиране. Определено при присъствието на хиляди хора не е възможно да се обсъждат и дискутират въпросите по селекцията.
На празник – знаете какво се прави.
Разглеждане на животните, среща и разговори с колеги, научни работници, държавници, политици.
След това следва бирата и кебапчетата. Последните също бяха в унисон с изложението – цени народни. Един лев за кебапче и малко отгоре за бира.
Ако се върнем сто годи назад, Йордан Йовков е казал – “няма нищо по-хубаво от почерпка, в късен следобед, под дебела сянка в приятна компания. Точно това се случи в следобедните часове. Животновъдите още повече сплотиха своята дружба и получиха сили за следващите предизвикателства.

Поздравления и за животновъдите, че се включиха активно в организирането на изложе-нието, доведоха квали-тетни животни – Лакона и Мутон Шаролето на д-р Митев и племеника му Пламен, бяха перфектни. Същото може да се каже и за новата месодайна порода за България – Мутон Вендеен.
Автохтонните породи също бяха на ниво и доказаха, че не само субсидиите са важни за тях. Маришките овце – основни „играчи” в такива изложения –  перфектни.
Седемте породи на Асоциацията от Калофер също.
Но може би, едни от най-атрактивните бяха групите на Котленската овца. Имаше три срамежливи „госпожици”- малки, фини, еднакви, като близначки. Още три пълни „госпожи” и разбира се трита коча – малки, ама наперени.

Групата на козите, беше също перфектна. Комплектувана от Председателя на асоциацията – Деан Тодоров, козята група си беше една от атракцията на изложението. Красота, енергия и превъзходство се излъчваше от това козе „ято”.
Биволите, също атракция. Перфектно подготвени за изложение, за снимки дори и рисунки, ако кажете.

При говедата имаше много светъл лъч. Най-добрите групи се водеха от млади хора, новото поколение говедовъди. Тошко от с. Стряма отново представи в отличен види, обръснати, подстригани и гримирани юници. Групата на „Семена синхрон” с. Коньово обл. Сливен беше водена от доктора на фермата – млад човек, знаещ всичко за говедовъдството. Животните от с. Кортен бяха водени от Виктория Иванова – дъщеря на известния в страната говедовъд – Минчо Иванов.
Накрая, а трябваше да ги сложим първи, страхотна визия на биците отглеждани в Станцията на изкуствено осеменяване. Г-жа Виолета Георгиева – за съжаление в момента единственият специалист в България, по обработка на спермата  и нейния екип са се справели отлично.

Изложението бе съпроводено и с много изненади за публиката. Тренажиране, рисуване, детски игри и още много други.
Фирмите, които присъстваха също бяха перфектни – по представяне на продуктите и обслужването на клиентите – “ХЛ Топ микс” ООД, “Марпекс Агро” ЕООД, “Алфа микс” ООД, “Алфа комерс” ООД, “ЛИМК” ООД, “Булмарс” ООД, “Геномика” ООД, “Алфа Вет” ЕООД, “М&Б Янко Митев”  и др.

Като прочетете материала, ще кажете отново – платен репортаж.
Няма критики. Ние пишем това, което видяхме.
Пак повтаряме, нека това изложение да се превърне в празник на животновъда.
Нека да не афишираме, че ще видим най-елитните животни на страната, нека, както сега, хората да видят животните, които ни хранят.

Селекцията нека да остане за други мероприятия, тя не се прави на такова място и в такъв формат.

Още веднъж поздравления за екипа от г.Сливен, ИАСРЖ и разбира се дирекция „Животновъдство” при МЗХГ

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук