На земята няма рай, но има парчета от него

Земята. Винаги е била разковничето на раздорите – войни, убийства, свади, брат срещу брат. Затова и избрахме по позитивно заглавие на този материал. През последните години у нас, всеки земеделски производител се стреми да купи колкото се може повече земя. Това важи обаче за цяла Европа. Тази тенденция предизвиква притеснение, защото един слънчев ден, цялата земя, без война, може да бъде на един човек.
Днес в Брюксел бе дискутиран именно въпросът за поставяне ограничения при закупуване на земя.

„Държавите от ЕС не могат да ограничат придобиването на земя. Предоставяне на таван, е единственото решение за спиране закупуването  на земя. Не можем да налагаме на държавите-членки разпоредби за това, кой да купува земеделска земя и не можем да прилагаме правила, които определят ограничения за закупуването на земя – каза комисарят по земеделието Януш Войчоховски. – Въпросът със купуването на земя е повдигнат по време на днешното изслушване на кандидата за еврокомисар по земеделието. Изказващите се цитираха държави, в които вече 30% от земята се притежава от 70% от земеделските стопани. Повдигна се и въпроса, концентрацията на земя да се основава на разрастването на семейните ферми, чрез подходящи инструменти.

 В отговора си комисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви:  – “данните в доклада и още ситуацията е “драматична”, тъй като концентрацията на земя е непрекъснат процес. Държавите-членки не могат да прилагат правила, които определят ограничения за закупуване на земя. Трябва да се насърчават добрите практики.  Трябва да следим отблизо концентрацията на земята и да защитаваме стопаните. Ние, в Полша имаме полезен инструмент, а именно ограничението, което предвижда намаляване на директните плащания за тези големи стопанства, достигайки под квотата от 100 000 евро. Това е противоречива мярка, но ние ще я обсъдим “, завърши Януш Войцеховски.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук