Породи овце: Dorper & White Dorper Breed

Породата “Dorper” е създадена в Южна Африка през 30-те години на миналия век, като се кръстосва породата “Дорсет” с персийска овца наречена “Черноглава” и е местна овца за Африка.
Тази нова порода е родена от необходимостта да има овце, което да има добри качества на месото, но и да може да издържа в сухите условия на Южна Африка. Селекцията е провеждана, за да се получат най-високи характеристики на кланичните трупове, както и висока плодовитост и агнета, които бързо ще растат. Dorpers овце са внесени в Северна Америка в средата на 90-те години на миналия век.
Dorper и White Dorper се поддържат като отделни породи, но те се различават само по цвета на главата. Отглеждана заради добре развитото тяло, широката задница и идеалното замускуляване, Dorper е много добра порода, способна да се размножава целогодишно с голям проценти на близнене в сравнение с много други породи. Породата е особено подходяща за малки производители. Някои производители използват тези овце, за да поддържат своите градинки, вместо да косят трева и да пръскат плевели.

Интелигентност: Dorper е умна интелигентна овца, която е лесна за отглеждане. Има свободни движение и обикновено не е агресивна. Dorpers определено имат свои собствени уникални плюсове.

Издръжливост: Може да се адаптира към околната среда, на топъл или студен климат. Подходяща е за отглеждане при тежки условия, както при по-интензивни операции.
Навици за паша: Dorpers са за неселективни пасища. Те се гледат по подобен начин на козите и имат способността да пасат тревата на по-високо ниво от традиционните овце. Те са продуктивни в райони, където други породи не могат да оцелеят.
Несезонен разплод: Тази породи може по всяко време на годината да раждат агнета. Съвсем нормално е, три агнета за две години.
Фертилитет и майчинство:Отлични майки, които произвеждат достатъчно количества мляко. Те са много плодовити, обикновено на първо агнене, агнето е едно, но близнаци и тризнаците са често срещани при по-стари опитни овце.
Темпове на растеж: Растежът при тази порода е изключителен. Агнетата са енергични и имат висока надеждност. При добри условия агнетата са в състояние да достигнат 36 кг живо тегло в рамките на 3,5 до 4 месеца. Агнетата отлично усвояват фуражите; те влагат цялата си енергия в производството на месо. Възрастните кочове са средно 110-1215 кг. Възрастните овце достигат 70-80 кг.
Потвърждение:Добре поставени трупове с добро разпределение на мазнините.
Ранна зрялост: Dorper съзряват на малка възраст, а някои агнета могат да започнат да се разгонват от четвъртия месец. Нормалната размножителна възраст за овцете е от осем до десет месеца.
Паразити: Dorper не е устойчив на паразити, но изглежда има по-висока толерантност към вътрешните паразити, отколкото повечето други породи. Това позволява по-малко обезводняване и също прави Dorper добро предложение за органично земеделие.
Кръстосано размножаване:Тази порода се кръстосва добре с овце от други породи.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук