Туркана – Кралицата на планините 2019

0

На 30 септември, над 12 000 души се събраха да участват в най-големия празник на овцевъдите в Румъния. Толкова души едва ли можем да съберем и на футболен мач.

Големият празник се организира от асоциацията на Туркана.

Представяме ви породата Туркан

Хората сякаш бяха зажадняли да видят хубави овце и да се повеселят. Миналата година поради Чумата по свинете, празника бе отложен.

Сега обаче ветеринарите разрешиха и бяха изложени 500 екземпляра от тази порода. Цветът на породата, най-доброто, най-добрата генетика, най-добрите екземпляри.  Изложените овце майки бяха с тегло над 70 кг, а кочовете над 120 кг. Това беше един от критериите животното да намери място в изложбения бокс. Въпреки строгите ветеринарни изисквания -имаше всичко.
От щандовете за предмети произведени от овчи суровини, имаше хранителни продукти произведени също от овче месо и мляко. Организаторите на празника осигуриха дегустацията на  всички мечтани ястия безплатно, от които най-вкусна се  оказала „овчата яхния“.

Защо породата Туркан се празнува като на кралски пир? До 1989 г. от общата популация на овце в Румъния, само 30-35% е била представена от породата Туркан, останалите две трети са били представени почти еднакво между мериноса и цигая. В момента 85% от общия брой отглеждани овце в Румъния – а те са над 11 милиона, са от породата Туркан. Разпространението на породата е следствие от нейната добра продуктивност и адптацията към условията в Румъния.
От асоциацията докладват, че  имат вече  екземпляри, които генерират средно дневен прираст  от 220-280 грама, както и  производство на мляко, което достига 140-160 литра на лактационен цикъл. Съгласно генеалогичния регистър на асоциацията се вижда, че регистрираните стопани  имат увеличение на производителността с около 20% на всеки от трите компонента (мляко, месо, вълна).

За бъдещето се препоръча на фермерите да се съсредоточат върху “повишаване на производителността”. Румъния в момента е на 4-то място на европейско ниво (след Великобритания, Испания и много близо до Гърция) и има вероятната перспектива да се изкачи до 2-ро място след  излизането на Великобритания от ЕС.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук