Все повече директни търговци

1

От години слушаме непрекъснато,  че ще се помогне на директните производители да излязат на пазара. Започна да се случва нещо, след като се откриха Фермерските пазари и фермерите почнаха да продават продукцията си. Дали всичко е наред по отношение изпълнение на наредби и правилници, може само да се гадае. Знае се само едно, че без всичко това, директните продавачи няма да могат да минат.

Австрийците, не знаем дали приказват и обещават колкото у нас, но увеличават броят на стопанствата, които се престрашават да продават, изпълнявайки строгите правила за това. През 2010 г. около 7% от всички стопанства в Горна Австрия са осъществили  директен маркетинг, а процентите тази година са вече  10%. От 2169 компании, включени в базата данни за директни продажби на Камарата на земеделието (LK) OÖ – 36,4% са органични.

Като цяло броят на компаниите за директен маркетинг в Горна Австрия е около 3000 души.

“Иновациите, постоянството и безкомпромисното развитие на качеството, както и националната консултантска и образователна оферта за фермите, водят до максимално добро представяне на местния директен маркетинг”,

Търсенето на храни и напитки директно от фермата продължава да нараства и потребителите вече искат да знаят, кой произвежда храната и как се обработват.

Повече от половината от преките търговци – земеделски производители предлагат на своите клиенти месо, месни продукти (1005 ферми) и птици (234 ферми). В допълнение към прясното месо и продукти като кнедли, продукти за супи или специални колбаси и шунка, са особено популярни сред клиентите. Тези продукти  се приготвят от свинско, говеждо, пилешко, овче, дивечово и пуешко месо, патица, кози и дори от воден бивол.

През последните години се наблюдава повишение в продажбите, особено на билките, чайовете и подправките (+ 77%),  коледните елхи (+ 70%), маслата и оцетите (+ 41%), но също така и яйцата (+ 40%), птиците (+ 38%), както и плодове и конфитюри (+ 33%). Доставчиците на мляко и млечни продукти  са 415 , хляб и сладкиши -269, печени изделия и сладкиши -237, а също и сладолед от ферми -8.

Като правило, преките търговци имат няколко канала за дистрибуция. 81% пазар от фермата, вторият е доставката с 27%, а пазарът на земеделските производители е с 19% третата най-често срещана форма на маркетинг.

Допълнителни канали за продажби са магазинът на фермата, щандът  на фермера в супермаркета, доставката до търговията на дребно или доставката до търговията с кетъринг, както и експедицията. 10% от фирмите вече получават поръчките си чрез Интернет. Около 60 пазари на земеделски производители в Горна Австрия са на разположение на ЗП.

Кога ще стане това у нас можем само да гадаем. Администрацията не иска да облекчи още условията за търговия от страна на ЗП. Зад нея са твърдо, невидимите в случая големи производители, фермерите пък си мислят все още , че са недосегаеми и могат да си правят търговията както те искат.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук