Има овце, има проблеми

0

Румъния е една от страните в Европа, в която се отглеждат много овце – около 10 милиона. Съвсем нормално е и проблемите по отглеждането да са повече. Съществува заболяването Скрейпи, търговската „война” за износа на агнета се води жестоко, асоциациите също гледат в различни посоки. Където има много животни, обикновено една част от тях през лятото се качват високо в планините. Хем на хладно, хем и да се използват планинските пасища. Тази година обаче поднесе друга изненада на тези, които поеха към високопланинските пасища.

От репортаж на TVR 1 се разбра, че овчарите се връщат от планините с по-малко овце, отколкото в предни години. Атаките на дивите животни върху овцете са се увеличили. Румънските овчари казват, че овцете се нападат от вълци, диви свине и мечки.  Много малко са случаите, когато са заклани овце по други причини. Овчарите казват, че през последните десет години, броят на дивите животни се е увеличил, а през последната година атаките срещу овчите стада се увеличават. Хората дори се страхуват за живота си.
– Вълците и мечките ни изяждат живи. И овцете, и нас. Имам сто овце и седем от тях изядоха вълците –  казва овчар, за TVR 1.

Другият  враг на овчарите, който им причинява големи загуби, са дивите прасета. Стадата свине унищожават толкова много пасищата, че овцете  не могат да пасат засегнатите парцели дори цял сезон.

Министърът на земеделието Петре Деа каза пред TVR1, че той също е обсъждал ситуацията със служителите на Министерството на околната среда и заедно търсят решения за решаването на този проблем. Трябва да коригираме броят на животните, както направиха другите страни. Те бяха по-динамични от нас и успяха да балансират тези числа – казва министърът на земеделието. Източник: TVR 1

За Овцевъд & Козевъд – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук