Тогенбургска коза

Породата кози Тогенбург е създадена през 1850 г  в Швейцария в долината Тогенбург, чрез дългогодишна селекция от местни млечни породи. В резултат на кръстосването на тази порода с местните породи от различни страни, бяха създадени много породи кози- Британски Тогенбург, Благородна тогенбург-ска коза, Кафява чешка и други.

Тази древна порода кози, носи името на едноименната долина в кантона Свети Гален, където първоначално е била създадена. От векове животните допринасят много за поддържането на най-бедните семейства. По традиция козите от селата се комбинирали в стадо, което след това прекарало лятото в планината. От млякото се правело сирене и се е деляло между семействата на собстве-ниците.

Тогенбургската коза винаги се е характеризирала със своята приспособимост и устойчивост: Със силните си глезени може да пасе по наклонени склонове. Плътната кафява козина ги предпазва от дъжд и студ.
Това е непретенциозна порода с двойна употреба: тя е много подходяща за производство на мляко и има добро качество на месото. През 50 те години на миналия век, в района на създаване на породата, са се отглеждали 20 000 кози. Запасът на породата в историческата зона е намалял до 850 животни през 2006 г. (общо 3000 в Швейцария). Днес собствениците на кози в Тогенбург се организират в клуб. През май козите се качват и откарват заедно до Алп Малшюел (1400 м), където пасат до септември под наблюдението на двама млади овчари.

Описание на породата
Тази порода се характеризира с кафяв костюм от различни нюанси от светлокафяв до тъмнокафяво, срещат се животни с петнисти и бели цветове. На муцуната има две успоредни бели ивици, което е и отличителен белег на породата. Краката и ушите също са бели. Тогенбургските кози са със среден размер, височина на холката 60-80 см, здрава и суха конституция и хармонично оформено тяло. Главата е дълга, профилът е прав, леко плосък. Ушите са малки, изправени, тесни. Козите са безроги , но има и такива с рога. Шията е дълга, ребрата са изпъкнали, гърбът е прав. Вимето е голямо. Краката са къси, силни, добре поставени, със здрави копита. Козината е мека, копринена, средната и дължина на гърба и бедрата може да достигне 20 см.

Продуктивност
Теглото на възрастните кози е 40-55 кг, а на пръчовете – 60-80, понякога те могат да достигнат и 90 кг. Тогенбургските кози са многоплодни и раждат по 2–3 приплода. Производителността на млякото е висока и за лактация е 400-1000 кг мляко, някои кози дават и до 1200 кг. Маслеността е в рамките на 3.6%. Дойния период обикновено продължава 260-300 дни.

Породата е по-широко разпрост-ранена в кантона на Сен Гален – Швейцария, популярна и в Англия, Германия, Чехия, Нова Зеландия, САЩ и Южна Африка. В Русия козите от тази порода се отглеждат в Санкт Петербург, Алтай и някои други региони на Руската федерация.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

2 КОМЕНТАРИ

  1. Здравейте от каде мога да си купя такива кози и каквае цената благодаря ви предварително

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук