Слагаме електрона яка на овцете

Чували сме за поставяне на гривни на затворниците за да бъдат следени непрекъснато, за колани марки на животните с същата цел. Но за поставянето на  електронна яка на овцете, за да ги направлява и учи  да поглъщат плевелна растителност, сякаш ще ни дойде в малко повече.

Все пак това е факт, не е фантазия, а действаща вече технология или иновоация, както напоследък е модерно. Екип от изследователи от Университета в Авейро –Португалия са намерили решение, което обещава пълното премахване използването на хербицидите. За тази цел те са разработили електронна яка, която, когато се поставя върху всяко животно, кара овцете и козите да се концентрират върху плевелите и оставят на спокойствие  плодове, листа и клони от лози и дървета.

Методът предлага големи предимства не само за земеделските производители, но и за околната среда: той елиминира използването на хербициди за изгаряне на плевели, земята вече не трябва да се оре няколко пъти в годината и торенето на почвата се извършва естествено.

Освен това не позволява на остатъците от хербициди да замърсят плодовете и виното, както е днес, въпреки грижите на производителите. И тъй като всички тези процеси се извършват от селскостопански машини, би спестило и използването на горива.

Системата включва електронен нашийник, прикрепен към врата на животните, който има функцията да следи и кондиционира стойката на тялото им.

„Нашийникът излъчва набор от звукови предупреждения, за да предупреди животното, че е надвишило максималната калибрирана височина. Звуците предхождат излъчването на електростатични стимули, които притесняват животното, без да им причиняват никаква болка “. По този начин и в този нашийниците вече са тествани в лозята на аграрния колеж и са в процес на индустриализация от индустриалния партньор на проекта.

Нашийникът е интегриран в сензорна мрежа, която също позволява мониторинг на активността и местоположението на животните, както и изпращане на съвкупни данни към приложение. Тези данни, изследователят изтъква, “помагат да се прогнозират, например, нуждите от допълнителна храна за животни, да се откриват болести превантивно, да се открият агнетата и да се предвидят раждания. Тези тестове потвърждават ефективността на метода на плевене от животните, поддържайки безопасността на растенията, както и необходимото хуманно отношение към животните“, приветстват изследователят.
източник: DW

2 КОМЕНТАРИ

  1. ами време вече да ни сложат и на нас такива и на ясла на вносните отпадъци от братска европа вместо да ги горят и тровят,като им горим отпадъка да им вземем и квотите за замърсяване

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук