Михаил Михайлов – Анализ: Производство мляко – юли 2019 г

0

 През месец юли, един от най-горещите месеци на годината, у нас в мандрите са влезли и преработени 65 135 т мляко.
С риск да станем банални за нашите читатели, но пак напомняме, че тези количества включват и закупеното мляко от други страни. Тук става дума най-вече за кравето мляко, защото овче почти не купуваме – през 2018 г сме внесли по-малко от един тон мляко от ДПЖ.

През 2018 г. в мандрите до края на юли е влязло 418 381 т мляко от всички видове животни, което е повече с над 3000 т в сравнение с настоящата година. В сравнение с месец юни имаме намаление на кравето мляко с 132 т.
Интересни са цифрите за овчето, козето и биволското мляко. През юли е произведено 7237 т мляко от тези видове животни. През месец юни обаче производството е  6518 т. Оказва се, че през юли имаме по-голямо производство, макар и при по-ниски цени, както алармират овцевъдите и при по-високи температури.

В сравнение със същия период на 2018 г имаме получено по-малко мляко с 3161 т от всички видове животни, като при кравите изоставането е с 3443 т.
От овцете, козите и боволиците досега е получено 29 565 т. мляко всичко.
Цифри, които не се нуждаят от коментар.

Интересни са и цифрите от производството на млечни продукти. През юли е произведено средно по 7 кг прясно мляко на човек, два килограма кисело мляко, по-малко от един килограм сирене и по 200 грама продукти с растителни мазнини.

Прогнозата: вероятно през август ще бъдат отчетени следващи намаления на производството, продиктувани от изключителното горещо време, пресушаването на овцете. Тенденцията е ръст на цените, макар и с по една-две стотинки нагоре. Отново прогнозираме, че при нас от само себе си се налага гръцкия модел на производство на краве мляко – малък брой крави, с висока средна продуктивност и твърди цени целогодишно между 70 и 80 стотинки без ДДС. На някои не им се вярва, но много пъти сме казвали, че на млекопроизводството трябва да се гледа, като на бизнес, при него няма никакви компромиси.

Михаил Михайлов – Изп. Директор НСГБ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук