Африканска чума по свинете в Европа през първите осем месеца на годината

0

Според най-новите публикувани данни, осем нови огнища са регистрирани в страните от Централна и Западна Европа през седмицата от 23 до 30 август.

 Русия се бори с вируса в три големи области от началото на годината. Наскоро бяха заразени две големи ферми в западната част на страната, една в Калининград  и една в района на Курск. В допълнение, две ферми с по-малък брой животни бяха потвърдени, че са заразени в района на Волга , а огнища бяха регистрирани в източна Русия.

 В Полша са заразени 44 стопанства от началото на годината. В тях се отглеждат от 3 до 2000 животни. Повече от 5200 прасета са умрели от болестта или са били убити.

Три огнища бяха потвърдени в България през седмицата от 23 до 30 август . Най-голямата ферма  е в северната част на страната, в област Русе, където повече от 4,560 животни са убити, за да контролират разпространението на вируса.

 След първия случай, докладван от Сърбия в началото на август, още 12 стопанства бяха обявени за заразени през първата седмица на месеца. Всички те са разположени в две села на община Младеновац в района на Белград. Убити са  общо 262 прасета..

 Повече от 4 200 прасета са умрели от болестта в Румъния , потвърждава компетентният орган на страната.

Към 25 август е имало 1 255 потвърдени случая на АЧС в съответния брой ферми в Европа, според Европейската комисия. Повечето са в Румъния (1113 случая), следвани от Полша (44), България и Украйна (по 33 случая) и Литва (15). Огнищата са потвърдени и в Италия , Латвия и Словакия .

И накрая, до средата на август, според Европейската комисия, в Европа са регистрирани 4.038 потвърдени случая на заразени диви свине.
Повечето от тях са отчетени в Полша (1,602), следвана от Унгария (847), Белгия (479), Румъния (405), Литва (333) и Латвия (225), а инциденти случаи също са регистрирани в България , в Естония , Италия , Словакия и Украйна .

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук