Цена на овчето мляко – Сардиния 2019 г

0

 Кампанията по доене на овцете на острова, започна с разливане на овче мляко, блокади на пътищата и всичко останало, което фермерите прилагат при протестите. Независимо от многото преговори, които се водиха, цената на овчето мляко така и не се вдигна, както искаха овчарите. Получи се свиване на цените на овчето мляко,  под нивото на производствените разходи.

Според проучванията на овцевъдните организации, цената на овчето мляко в Сардиния претърпя допълнителен спад през първите седмици на февруари, достигайки 60 цента / кг (включително ДДС). През януари средната регистрирана цена е 63 цента с включен ДДС, което съответства на 56 цента без ДДС. През същия месец производствените разходи без ДДС достигнаха 70 цента / кг, което отбеляза отрицателен марж за производителите от 14 цента / кг.

През 2018 г цените през юли са били 79 цента за кг, а октомври са стигнали дори 80 цента с ДДС и съответно плюсова разлика в изкупните и производствените разходи.

Сардинска овца (Sardinian(Sarda))

  Породата Сардинска овца “Сарда” е местна  порода овце, създадена в равнините на остров Сардиния(Италия)  откъдето носи и името си. Сардинската овца се използва главно за производство на мляко, от което се произвежда сирене. Сиренето  Pecorino sarda е направено само от сардинско овче мляко произведено на  остров Сардиния до крайбрежието на Италия. Кочовете понякога са рогати.
Тя е средно едра с бяла вълна, имат бяла необрасла с вълна глава и  височина на кочовете 72 см, а на овцете 62см и съответно 57 и 42 кг средно тегло. 

Средна млечност: 140 литра мляко след отбиване на агнетата на 25 дневна възраст. Средна дължина на лактацията: 

165 дни, съдържание на протеин: 5. 41 g / l,мазнини : 6. 78 g / l. На острова се отглеждат  няколко милиона овце.

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук