Ситуацията на пазара на овце и кози в Европа – 2019 г

0

Европейското стадо овце расте, клането намалява

Групата за прогнози за овцевъдството и козевъдството, проведе своята обичайна среща преди няколко месеца в Брюксел. Дали е имало наш представител не знаем, защото не сме срещнали доклад или съобщение в медиите. Ако е така, това говори за „движение на овцевъдството ни на автопилот.”

По време на срещата е отчетено ръст на европейското овче стадо от 2,7% през 2018 г и се очаква стабилизация за 2019 г. Това означава, че през  2019 г в европейските овчарници ще се отглеждат около 92 милиона глави овце и кози.
Първите четири страни, отглеждащи най-голям брой  овце и кози и съответно са най-големите производители на овча продукция, са Испания, Англия, Румъния и Гърция. В тези четири държави се отглеждат  80% от овцете на Европа. Италия се нарежда на 5-то място с около 8 милиона глави овце и кози.

Европейската графика показва през 2018 г., че кризата в  Англия и Ирландия е компенсирана с 4% увеличение на броя на животните в Румъния и Франция.

Средните европейски цени през 2019 г за  агнешко месо, постепенно се увеличаваха до април, достигайки средна стойност от 5,82 евро /кг трупно месо и достигайки дори в пикови седмици до 5,93 евро/ кг. това е в повече със 7% стойността на великденския период от миналата година, когато цената е била   5,54 € / кг.
Цената на агнешкото, в Италия бе една от най- високите и достигната през великденския период 7,51 € / кг, и е най-високата от последните пет години.
Връщане назад направиха в Гърция, където можеше да се намери агнешко и за 4 евро за кг.

 В световен мащаб първата страна вносител, остава Китай. Появата на африканска чума по свинете, в азиатските страни ще доведе до по-малка наличност на свинско месо през 2019 г., тези квоти биха могли да бъдат заменени с други видове месо, от които фаворитът в тази функция ще остане птиче месо, но това също е възможност за козе и овче месо.

В ” ЕС 28 в началото на 2019 г. (януари февруари) е внесено по-малко овче и козе месо с 10 000 тона, в сравнение с 2018 г. Това се случи поради увеличение на търсенето от Китай, към което Нова Зеландия, (основният доставчик както на ЕС, така и на Китай), отклони част от овчето месо предназначено за на ЕС.

Износът от ЕС отбеляза увеличение през първите два месеца на 2019 г. благодарение на по-големите доставки за страни като Либия, Израел и Ливан, и трябва да се  подчертае навлизането на Иран сред основните клиенти.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук