Русия – нова порода овце

Нова порода овце е създадена от селекционерите – овцевъди  от Кубанския научен център по зоотехника и ветеринарна медицина.
Почти 20 години  животновъдите развъждат породата Южни месни овце.
Новата порода овце има много предимства: агнетата  бързо наддават на тегло, имат висока плодовитост (с една четвърт по-висока от конвенционалните породи) и имат по-качествена вълна.
„По принцип създадохме породата, за да отговорим на нуждите на пазара. Ако преди вълната беше оценена и платена добре, то днес месните продукти са приоритет. Ето защо, получаването на бързорастящо агне беше най-важното за нас “ – казва  главния научен сътрудник в изследователския център.
Експертите отбелязват, че Южните месни овце в Кубан се различават от другите породи овце по отношение живото тегло – до 140 килограма при кочовете и 36–45 килограма при агнета на възраст 6-8 месеца. Животните могат да консумират дори и най-грубата растителност, което осигурява тяхното оцеляване при всякакви условия.

За създаването на породата са  използвани сложни схеми за кръстосване. Южната месна порода е комбинация от най-добрите характеристики на севернокавказкат, източнофризийската и съветските породи за месо и вълна. На външен вид Южната месна овца е по-голяма от своите роднини. Челюстите  са добре развити, което позволява овцете да оцелеят при трудни условия. Животните не са придирчиви към храната: могат да ядат почти всяка храна

Източник:Российская газета”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук