Кой ще ръководи Европа след първи ноември 2019 г

0

Европейска комисия

За председател на Комисията  е избрана бившата министърка на отбраната на Германия, Урсула фон дер Лейен. Европейския парламент направи този избор на  16 юли с ясно мнозинство от 9 гласа. Тя ще започне работа от 1 ноември.

Преди да започне политическата си кариера, Урсула фон дер Лейен работи като лекар в Германия. След това от 2005 до 2009 г. е федерален министър за семейството, възрастните граждани, жените и младежта.  До 2013 г. е федерален министър на труда и социалните въпроси. След това  до юли 2019 г. е министър на отбраната.

Европейски парламент

Нов председател на Европейския парламент е италианецът Давид Мария Сасоли. Сасоли по професия е журналистът и  е член на Европейския парламент от 2009 г. В предишния мандат той беше един от 14-те заместник-председатели на парламента.

Членовете на комисията по земеделие бяха обявени в началото на юли. Герман Норберт Линс – Германия,  е новият председател на Комитета по земеделие. През предишният парламентарен мандат той беше съдокладчик за процедурата на ЕС за разрешаване използването на пестициди.

Европейски съвет

Нов председател на Европейския съвет е  настоящият  белгийски премиер Чарлз Мишел. Той е и председател на белгийската либерална партия  Mouvement Réformateur  (MR).


Европейска централна банка

Французойката Кристин Лагард, бивш шеф на Международния валутен фонд (МВФ), през следващите години ще е президент на Европейската централна банка. На национално ниво от 2007 до 2011 г. тя беше министър на икономическите въпроси и финансите в кабинета на премиера Франсоа Фийон.

Еврокомисар по външната политика

Испанеца Жозеп Борел  е номиниран за поста на върховния представител за външната политика на ЕС. Сега той се нуждае от одобрението на Европейския парламент, за да встъпи в длъжност. В момента е испански министър на външните работи. От 2004 до 2007 г.е бил  председател на Европейския парламент.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук