Търговска къща – Засега само на хартия

Интересен проект се е заел да реализира Министерството на земеделието на Румъния. У нас навремето имаше подобни инициативи по отношение на тържищата, също така и някои организации се опитаха да направят нещо подобно, но резултати сякаш няма.

МЗ дефинира задачите на т.н Търговска къща така:  Румънската къща на търговията с хранителни продукти и на Агро-храните, има мисията да идентифицира съществуващите ресурси и търговски механизми, да осигури и развие липсващите организационни и логистични връзки, фермерите  да увеличат  максимално добивите  си, но и да бъде изкупена продукцията им и да се разработят нови формули за интегрирането им в организираната и контролирана търговска верига.

Търговската къща Unirea Agroalimentar е създадена с цел да помогне на малките производители, дребните фермери, да извлекат печалба от своите земеделски продукти. Планът е амбициозен, но засега само на хартия, както казват фермерите.

В края на юли 2019 г. президентът на Търговския дом в Унирея – Адриан Изворуну проведе пресконференция, заедно с министъра на земеделието Петре Дае. На конференцията той обяви, че чрез Търговската къща ще бъде създадена верига от 60 магазина, в които ще се продават продукти, доставени само от румънски ферми.

За този грандиозен и амбициозен план, на 24 април 2019 г. румънското правителство одобри увеличаването на акционерния капитал на Търговско-хранително-вкусовата къща на 93 милиона леи./ 37млн.лева/

Към днешна дата още не е създаден нито един магазин и румънските селяни и румънски фермери с нетърпение чакат да бъдат изкупени  стоките от фермите им.

Това, наистина е интересна идея и при добра реализация, няма да позволи малките производители да бъдат „мачкани”. В противен случаи, при ниски изкупни цени на продукцията ще има много фалити.

За Овцевъд & Козевъд  – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук