3 трилиона долара за Халални продукти

6

В сегашното време, без проучване и анализи, нищо не става. Най-проучваният сектор, това е износа на ритулни животни и такива за месо в  мюсюлманските държави. То няма и друг начин. Залога е  3 трилиона долара.

Какво се крие зад етикета халал

В доклада за глобалната ислямска икономика през 2018/19 г. се казва, че в началото на 2018 г. в света живеят около 1,8 милиарда мюсюлмани, а до 2060 г. техният брой ще достигне 3 милиарда души, което е увеличение от 70%. Глобалният пазар на халални продукти и мюсюлмански услуги (без ислямските финанси) ще расте и до 2023 г. се очаква да достигне 3 трилиона долара.  Пазара на хранителни продукти, произведени в съответствие с халалните изисквания, през 2017 г. възлиза на 1,3 трилиона долара, а през 2023 г. трябва да достигне 1,9 трилиона долара, увеличение от 6,1%.

Храна халал се консумира най-много в Индонезия, като разходите в тази страна според последните данни възлизат на 170 млрд. Долара. Турция и Пакистан също влязоха в челната тройка – съответно 127 милиарда и 118 милиарда долара. В ТОП-5 са Египет (86 милиарда долара) и Бангладеш (76 милиарда долара).

„В същото време важен проблем, който пречи на пазара да се разраства по-бързо, е липсата на единни глобални стандарти за храните: всъщност всяка мюсюлманска страна има своя собствена сертификационна организация. Понастоящем има повече от 120 органи за сертифициране на халал по света, включително правителствени ведомства в ключови страни като Малайзия, Индонезия, Сингапур, Тайланд и Филипините. Освен това стандартите за сертифициране се различават, което води до допълнителни разходи и намалява възможността за международна търговия “, обясняват анализаторите

От своя страна министърът на земеделието Сапархан Омаров отбеляза, че е необходимо да се създаде система за производство, преработка и сертифициране на биологични и халални продукти. Министърът говори и за проблемите: в Казахстан няма законодателство в областта на производството на халални продукти, въпреки че именно Казахстан е инициирал създаването на Ислямската организация за продоволствена сигурност. Ползата за Казахстан е да увеличи доставките на храни за ислямските страни. Без план за действие за развитие на халално производство в републиката е невъзможно да се осигури ръст на износа.

Източник: eadaily.com

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. Всички патладжани искат да ядат но ги мързи да си произведат, затова се наричат ПАРАЗИТИ.!. 🔨

    • не, затрихме си пазарите и си унищожихме животновъдството. Боко се хвалеше че имал пазар за 1 милион агнета, ама не ставало, защото овчете били само 500 хиляди и точка. Ами за две три години ако субсидираш добре овцевъдството а не зърнарите олигарси и хората и от чужбина ще дойдат да станат овцевъди и ще има онези 1 милион агнета за Катар.

  2. Поредната статията за животновъдството която не засяга нашите производители 🤔 писна ми да чета за германски и холандски фермери или пък за мисюлманските страни напишете статия за Многото проблеми в родното животновъдството за това как всеки ден фалират колеги за бумащината в сектора и за всички трудности пред който са изправени нашите фермери и може да имате повече читатели 🐄

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук