Да не забравяме – Наредба 44

Предложените, наскоро промени в Наредба 44 относно ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, / става дума за обекти за отглеждане на животни за лични нужди/.

Съвет по животновъдство – Наредба 44

предизвикаха сякаш по-голям интерес в медиите, отколкото сред фермерите. Появиха се и много страшни заглавия в тази връзка. Всъщност, всичко в предложения проект си е съвсем нормално и напълно ще устройва тези, които искат да подпомогнат изхранването на семейството си. То по селата отглеждащите животни намаляват всеки ден. Въпреки това, тези хиляди домакинства, които отглеждат животни, заедно действат като много голяма ферма, без да имат система за управление на оборския тор. На пръв поглед една овца или коза не отделя кой знае колко тор, така ли е обаче.

Какво показват цифрите за тора

Изследванията се отнасят до конвенционално хранени животни, с по-малко концентриран фураж или течна храна, какъвто е случаят със специализираните стопанства. Стойностите, които са представени, са изчислени средни годишни стойности. Обикновено количеството на оборския тор от животно варира в зависимост от сезона и храненето им.

Един кон отделя два тона оборски тор годишно. Една крава отделя два пъти повече тор или четири тона годишно. Овцата или коза, макар и по-малки животни, могат да произведат около 500 килограма оборски тор годишно. От прасето се прибавят 300 килограма тор, а от всяка птица идват 40 килограма оборски тор.

Така, чрез просто изчисление, от средно индивидуално домакинство, в което се отглеждат две прасета, 40 птици и едно говедо, генерират годишно и трябва да се справят с около 6000 килограма тор, /цели шест тона!
Не малко нали.
Това количество за 100 домакинства вече става 600 тона.

Освен фекалиите, оборският тор съдържа и  слама, която също не трябва да се пренебрегва. Също така,  може да има доста голямо количество урина. Урината, ако не е събрана и съхранена правилно, бързо се инфилтрира в подземните води, което се отразява на качеството на водата на съдържащите се в нея замърсители, особено със съдържание на карбамид, азот и амоняк.

Ето защо се нуждаем от правила за управление на оборския тор.

Така че, не се сърдете на Наредба 44, просто трябва да се изпълни.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

3 КОМЕНТАРИ

  1. Преди стотина години в Родопите е имало села с 15 000 глави само овце и не са измрили хората от това……..Родопчани са били на първо място по столетници в Европа и руския учен Иля Мечников специално е идвал да изучава чудото на столетниците в Родопите…………….Аман от промиване на мозъци.

  2. Тази наредба е написана от хора които са виждали животно само на снимка.чиновници цял живот зад бюро.навремето селата бяха пълни с животни и живот.

  3. Ей, големи глупости бре . Всеки ден нова и нова простотия . Животни е имало преди нас ще има и след нас . Пък колко ли тона лайна е имало при динозаврите😕

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук