Да се червим или да си скубим косите

Скоро прочетох публикация от двама полски учени  „Как да направим  овчето сирене – истински суперпродукт”. Щом хората правят сирене, значи имат овце и мляко. И това поляците, които сме ги учили, не само на овцевъдство, но им внесохме много качествени животни. Интересни неща стават. Поляците правят овче сирене, словаците и руснаците правят нови породи, французите и испанците осъвършенстват стадата и технологиите. Ние си играем на овчарлък от миналото и подскачаме на барикадите или на съборите.
В средата на осемдесете години на минали век, в рамките на СИВ
, България изнасяше  женски шилета от Тънкорунните породи, и за седем такива получавахме една заплодена юница от Черношарена порода /полска/. При ниската тогава продуктивност от кравите, този внос на юници от Полша и тези от генотип 30 от Германия, ни помогнаха да качим за него време млечноста на поголовието с поне един тон.
Поляците си признаваха, че са лоши овцевъди и затова искаха шилета от тънкорунните породи. То тънкорунни, но нашата Тракийска тънкорунна без усилия даваше по 50 кг надоено мляко, 1.3 агнета и поне седем килограма вълна с над 60 качество. И сега четем поляците правят овче сирене. Чудо невиждано.

Учени от Полша са направили опит за получаване на специално овче мляко, използвайки определени растения при храненето на овцете. Млякото е получено от оцве от породата  Полско мерино, /хората на наш гръб са си направили и порода/. През февруари и март, овцете се държат в обора и освен полагащият им се фураж получават  микс от билков екстракт. За експеримента са формирани три групи: група I – фураж без добавяне на микса и групи II и III, в които към концентрата се прибавя смес от билки в количество съответно 10 и 20 g на ден. След това, от полученото мляко се приготвят експериментални партиди сирене и им се сравнява химическият състав и хранителната стойност.
Резултатите показват, че добавянето на билки в количество от 20 г на овце, значително увеличава минерално съдържание на сиренето от мляко, получено от овце група III, и е в плюс 6.1% и 6.6% в сравнение с групи I и II, съответно. Експерименталния фактор не влияе върху другите параметри и хранителната стойност на сиренето. Освен това, този микс играе и роля за по-доброто здравословно състояние на овцете, през тези два най-тежки месеца на зимата.

Екстракта  от билки, използвани в експеримента, се състой от 9 билки (коприва, копър, кимион, кориандър, сминдуха, мента, календула, лайка и бял трън). Предполага се, че тази смес от билки  подобрява  храносмилането и обмяната на веществата при овцете, като предоставя бактериостатично и противовъзпалително действие, като по този начин се повишава  качеството на млякото, използвано за производство на сирене.

Тъй като съвременните потребители предпочитат продукти, които са не само вкусни и безопасни, но и полезни за здравето, за подобряване на качеството на храната, в този случай овчето  сирене, това може да стане, чрез правилното хранене на животните.

В проучване, проведено от полски учени сред съграждани, до 78% от анкетираните заявяват желание си да купят здравословна и по-малко преработена храна с естествения произход на съставките.
Сред най-известните хранителни продукти от овцевъдството, се посочва сиренето. Проучването на отделните съставки на овчето мляко показва, че има много по-високо съдържание на сухо вещество, и следователно повече протеини и мазнини, отколкото кравето или козе мляко. Ето защо, това е отлична суровина за производство на сирене, която дава по-голям добив от продукта (количеството сирене в килограм, получено от 100 кг мляко) от краве мляко.

Михаил Михайлов

4 КОМЕНТАРИ

  1. Липса на държавна полити и стратегия. Поляците винаги са били националисти и са държали на себе си.

  2. Казват и че Румънските села покрай Дунава яко завъдили черноглавата плевенска…ама ние знаем само асаф,лакон…само за тях се говори…Защо ли?

  3. Това за билките нашите овчари го знаеха 70-те години без да са грамотни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук