Паша на 2560 метра в планината

0

В Грисони – Швейцария, започна един от най-големите традиционни походи на овце. 1500 животни тръгват към пасищата над река Рейн, които са разположени на платото Fläschertal с височина 2560-метра.

Във Fläschertal животните пасат, до октомври. Впечатляващата миграция на овцете, която на места преминава по изключително тесни пътеки в планината, има дългогодишни традиции. Този поход се провежда от десетилетия назад – казва мениджърът на стадото.

Голямото стадо  започва похода  си сутринта в 05.30 часа. След три часа първите животни вече са  във Fläschertal.
Овцете преодоляват разстояние от около десет километра. По-старите животни вече не са толкова бързи, но знаят пътя и вървят сами и пристигат със закъснение. По време на похода само една овца е станала жертва, след като се хлъзнала и паднала от голяма височина. През последните години е нямало жертви .

Мениджърът на стадото за 17 та година  го  повежда  към високите пасища. На помощ са му били и осем доброволци, които са съпровождали стадото.
Голямото стадо се състои от малки стада, собствениците на които са поверили овцете си на мениджъра по време на пасищния сезон.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук