Борбата за пазарите продължава

0

Ако някои си мисли, че Европа /ЕО/ се съгласява веднага с исканията на страните от Северна и Южна Америка, Океания и Азия, просто се лъже много. Тези договори се сключват след десетки години преговори и и консултации. След почти приключването на споразумението с Южна Америка относно търговията, веднага на дневен план идва споразумение с Австралия.

Австралийските ръководители в своите изказвания казват, че „има огромни възможности за австралийските фермери и предприятия, ако можем да подобрим достъпа им до пазарите в целия ЕС“, тъй като Старият континент „има над 500 милиона потребители“. В крайна сметка тази сделка ще направим само ако  е в интерес на Австралия“. “Не ни харесва идеята за запазените географски наименования, но това е елемент, който не може да се договаря от Европейския съюз”.

GГ-географските наименования удостоверяват, че даден продукт е произведен на конкретно място на произход в съответствие с определени изисквания за качество.Този знак за качество – който може да отнеме до четири години за придобиване в ЕС – позволява на производителите да пускат на пазара продукта си като премиум и да ги защитават от други производители, използвайки името, но не спазвайки необходимите изисквания.

Най-известните примери включват пармаска шунка, сирене Фета и шампанско. В пътеките за европейски супермаркети не е необичайно да видите Фета до идентично изглеждащо „салатно сирене“ и бутилки шампанско на същия рафт като „пенливо вино“ от други държави-членки. Въпреки това,австралийските производители на сирене все още ще могат да произвеждат камамбер и бри – известни в целия свят като френски – тъй като  на ЕС са за „Камамбер де Нормандия“ и „Бри дьо Мео“.

Съвсем нормално тези изисквания не се харесват на австралийските фермери. „австралийските фермери ще бъдат по-зле, ако правителството в крайна сметка се съгласи с исканията на ЕС да разширим защитата на географските наименования върху храни и други вина и спиртни напитки. Ако ЕС наистина вярва в търговията и отворените пазари, тогава е време да се прекрати лицемерието и да се премахнат бариерите, блокиращи австралийския внос от селското стопанство”,

Австралия е 18-ият най-голям търговски партньор на стоки в ЕС, докато ЕО представлява вторият по големина търговски партньор на Австралия след Китай през 2017 г., според Европейската комисия.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук