Нов уред за осеменяване на овцете

Компанията Ingevet – Испания е патентовала, ново устройство за осеменяване на овцете, което представлява пробив в областта на репродукцията. Това е широкоформатен тръбен спекулум, който е изобретен от ветеринарния лекар Луис Рейес. Уредът вече е представен на овцевъдите и е приет с голяма амбиция от тяхна страна.
Новият спекулум позволява поставянето на спермата във вътрешността на шийката на матката, като я фиксира. По този начин, се улеснява дълбоко цервикалното осеменяване на овцете.

Новият спекулум, е предназначен за изкуствено осеменяване на едрогабаритни породи овце, по-специално от породата Асаф, и се предприемат последните стъпки, за да може да бъде комерсиализиран и закупен от производители, които го искат.
Това е спекулум от тръбен тип, състоящ се от плътна дръжка, която включва източника на светлина, високоефективен светодиод и студена светлина, акумулаторна батерия и зарядно устройство. Към тази дръжка е прикрепена елипсовидна тръба, която е проектирана да пасва на входа на вагината на овцата.

Фактът, че животното не трябва да се повдига, означава и по-малък стрес (това може да се направи в залата за доене), както и по-малка сложност за оператора.
Накратко, осеменяването е улеснено, тъй като е решено частично фиксиране на шийката на матката и местоположението на оптималната точка на впръскване на спермата.

Що се отнася до устройството, то е подвижно и “лесно за почистване” инструмент. Също позволява дезинфекция чрез потапяне, без риск от повреждане на осветителната система.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук