Румънските овцевъди реагират

0

Който има агнета, да му мисли. Ние имаме малко, продадохме ги и всички сме спокойни.
Не така стоят нещата при румънските овчари.
Все пак, осем милиона агнета, не се продават лесно. Съгласно сключен договор със Саудитска арабия за износ на няколко стотин хиляди агнета, румънците миналия месец изпратиха първите 70 000 бр, но бяха предупредени от ЕК, че нарушават хуманното отношение към животните. Сега се организира товаренето на втори кораб, цената е добра, ще се прескочат прекупвачите, което означава добавяне и на техните комисионни.

В тази връзка овцевъдите, реагират остро на неотдавнашните искания на Европейската комисия, да се спре износът на агнета и овце за арабски страни.
”На такъв голям пазар и при такъв дефицит на агнета, такова блокиране води директно до фалит. При такива изисквания следва да има компенсация за животновъдите, както е предвидено в договора за присъединяване към ЕС.” – казва овцевъда  Фарчан. Той е притеснен от това, как румънските власти клатят глава при решения, идващи от Брюксел, без да защитават интересите на румънските фермери.

”Румъния не трябва да прекланя глава, трябва да иска компенсационни плащания за загубите, които румънските овцевъди ще понесат изпълнявайки  европейските стандарти. Договорът за присъединяване предвижда, че когато държава-членка има щети в резултат на прилагането на политиките на Общността, тя има право на обезщетение. Очаквах, че нашия министър ще отговори. Войнствената опозиция, колкото и да е оправдана или поддържана, не дава желаните ефекти. Официален, аргументиран и добронамерен отговор щял да смекчи хората от Европа. На тези брадати корифеи трябва да им се отговоря на техния език с цинична елегантност, характерна за тяхната собствена реторика. Нито снизходителност, нито дързост. Европа не иска агнето и за това ние сме виновни, защото произвеждаме това, което не се изисква в пространството на ЕС. Европа не ни позволява да продаваме на други и тук сме виновни…Бих им изпратил, заедно с положителния отговор, скромни фактури, какво плащат  румънските фермери, те са изложени на фалит заради домашните любимци на нашите партньори “, – казва фермерът.

Тази публикация е взета от румънска група на овцевъдите във фейсбук. Смелостта им е за отбелязване.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук