Къде отива вълната

Не си мислете, че само в България стрижбата е една от най-омразните операции. Така е в повечето държави в Европа. Това е така, защото вълната на повече от отглежданите породи е с лошо качество и трудно може да се използва в затихващата текстилна индустрия.

 Какво казват по отношение на вълната от федерацията на овцевъдите в Швейцария: Повечето от вълната, произведена в Швейцария, е вълна от месни породи. Те имат по-дебел диаметър на влакната или са тъмно оцветени и затова не са подходящи за производство на вълнена лента за текстилната промишленост. Вълната се използва  главно за изолационен материал или завивки. Всяка година се произвеждат около 900 тона сурова вълна. Около ¾ от нея се рециклира. Не повече от 20% от вълната се изхвърля.

Стрижбата се извършва два пъти годишно – на есен, когато овцете влязат в обора и напролет, преди да бъдат пуснати на пасището. Вече има и професионални стригачи, които идват да стрижат овцете. Повечето от тях са подготвени в Австралия и имат пълен набор от необходимият  инструментариум.

В Швейцария повечето овце са месни породи. Те са по-малко накъдрени от породите за вълна, което улеснява работата. Един добър стригач стриже до 200 овце от тези местни породи на ден. В Швейцария заплащането на остригана овца е пет пъти по-високо отколкото в Нова Зеландия.

Източник: SSZV

2 КОМЕНТАРИ

  1. Стрижбата на овцете трудоемка работа и другото и изкупува се на безценица 60стотинки до 90стотинки за килограм вълна и ако не можеш да стрижеш или имаш доста животни 3лева на животно като направиш калкулацията и си в преразход вълната не покрива разхода но трябва да се направи животното му е горещо не се чувства комфортно примерно да облечеш тениска със дълъг ръкав през август месец има една фабрика в Сливен Мерино и още една австралийска компания в Сливен

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук