Пак – малко известни породи овце

Manx Loaghtan е рядка и древна порода овце от остров Ман, край бреговете на Англия. Думата Loaghtan означава „мишка-кафява“, въпреки че овцете могат да се видят в множество цветове. Породата почти е изчезнала през 1950 г., когато наброява едва 43 глави, но е спасена поради интерес към много висококачествената  вълна, както и към месото.

Това е една от породите овце, които могат да имат  два, четири и дори шест рога. Два рога могат да са  изправени, а другите два са огънати или всичките четири да са огънати надолу. Женските имат по-малки рога, а мъжките по-големи и по-здрави. Вълната съдържа голям слой ланолинов восък, а топлото време прави ланолина вискозен, което улеснява стригането.

Manks Loaghtna е малка овца, без косъм по лицето и краката. Една овца може да тежи около 40 кг, а коча е почти три пъти по-голям от женската.


Wansledale, е порода овце от Северен Йоркшир, Англия, местна порода овце, която произхожда от кръстосването на две породи английски  овце. Най-тежката и най-голяма порода овце, мъжките могат да тежат около 137 кг, а женските до 114 кг.

Овцете от Wansledale са с голямо, ”русо лице”, но най-значимата им черта е дългата навита вълна, напомняща отдалеч на дрехи. Повечето са бели, но има и черни. Вълната им е най-скъпата във Великобритания. Теглото на руното е от 6 до 9 кг. Отглеждат се за вълна, месо, но днес се използва главно за кръстоски с други породи – производство на разплодни кочове  и продажба на агнета. Овцете  имат кичур на върха на главата, който не се реже и отличава породата.

Това е бавно узряваща порода. Внимателно и селективно се развъжда за фино, къдраво руно. Кръстосването с някои други породи, като Суфолк, се  произвежда потомство, способно да даде руна с тежести до 11 kг вълна с добро качество.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук