Още – малко известни породи овце

Порода Zwartbles

Овцете Zwartbles имат не само уникален външен вид, но и име, а произходът им е от северната част на Холандия от средата на 70-те години на миналия век. Отглеждана е предимно за мляко, но и за агнета и месо. Породата  е създаден чрез усъвършенстване на овцете Schoonebeker с породите Фризийска и Тексел, наред с други неща, поради нуждата от черна вълна.

Холандските овце имат поразителен външен вид, черно-кафяво руно, бяла муцуна, до половината, в  бялото могат да бъде двата крака или всичките четири.
Това е доста голяма овца, женските тежат около 85 кг, а мъжките около 100 кг. Вълната е средно фина, със страхотен косъм, което я прави идеална за обработка.
А три родени агнета едновременно е често явление. Характеризира се с лесни раждания, агнетата  са нежни по характер, майките много млечни, с отлични майчини чувства, и женските и кочовете нямат рога. Поради добрите си характеристики, те се считат за отлични за кръстосване с други породи, а това се подкрепя от бърз растеж, нискокалорично месо и добри разплодни овце.

Racka – овцата със спираловидни рога

Породата  е с произход от Унгария, най-известна със своите спираловидни и доста страшни рога, което я прави абсолютно непозната.

Минималната дължина на рогата е 50 см за кочовете  и 30 см за овце, като рогата могат да растат до 61 см. Има комбинирани способности, за  месо, мляко и вълна. Цветът на руното варира от черно, тъмно до светло кафяво и бяло, повлияни от слънчевите нюанси на червеното, а с възрастта придобиват нюанси на сивото.

Телесното тегло на овцете е 40 кг, а на кочовете – 60 кг. Качеството на вълната може да варира, дължината на косъма може да достигне до 30 см.

Една от най-плодовитите овце, приличаща на  английските породи овце, тя може да отгледа три агнета, произвеждайки достатъчно мляко, за да ги храни.
Това е  много устойчива порода овце и се използват за кръстосване, поради способността и да предава отличното си “представяне” на потомството.
Поради уникалния си външен вид и спокойствие, породата може да се култивира за хобита, за „гледане“.
Добре вижте тези рога!

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук