Внимание. Скрейпи съществува наблизо

Свързани статии:

Генотипирането за Скрейпи започна
Болестта Скрейпи–особености
Скрейпи–добре, че нямаме и това
Болестта Скрейпи–клинични признаци
Скрейпи надига глава

 

Не случайно това е шестата статия, която публикуваме, посветена на заболяването Скрейпи при овцете. В момента в нашата страна това заболяване го няма. Но го има в комшиите на Север.
Точно преди една година, също нямахме Чумата по свинете.

Епидемия от скрейпи е открита в овцеферма в Румъния, окръг Хунедоара. Окръга се намира в централната част на страната, по близо да границата с Унгария. Заболяването е фатално, няма лечение и стадото, в което е открит случай на скрейпи, може да бъде пожертвано изцяло, за да се спре разпространението на болестта. В Румъния има епидемия скрейпи. Миналата година бяха ликвидирани няколко стада от няколко окръга, като най-голямото стадо е наброявало 2000 овце. Една от версиите за разпространяването на заболяването е закупуването на кочове от заразено стопанство.

КАКВО Е СКРЕЙПИ?

Това е дегенеративно и фатално заболяване, което засяга централната  нервна  система  на  овцете и козите. Заболяването се свързва с наличието на анормални протеини, наречени приони и е част от група неврологични нарушения, известни като трансмисивни спонгиформни енцефалопатии.

Правното основание е Регламент (ЕО) № 999/2001 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2001 г. за установяване на правила за предотвратяване, контрол и ликвидиране на някои комуникативни форми на спонгиформна енцефалопатия.
Скрейпи е позната в света от над 200 години, но присъства в Румъния едва от 2002 г., когато официално е потвърдена от LNR-EST от Института за диагностика и здраве на животните.

КАКВО Е ГЕНОТИП И КАКВО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ

Има изследвания, които показват, че при овцете има ген, който определя дали животното може да развие болестта, когато е изложено на инфекцията. Някои овце, ако са изложени на скрейпи, могат да развият болестта за разлика от други. Козите са по-податливи на равномерност, но един и същ ген може да контролира времето, докато се появят клинични признаци.

Възможно е да се идентифицира устойчива  овца / коза или податлива на скрейпи чрез тест върху кръвна проба, взета от тях. Този тест се нарича генотипиране, а резултатът е генотип на животното. По този начин е възможно да се намали броят на болните животни в стадо, като се избират устойчиви животните за ремонт, за да се получат овце, устойчиви на заболяването.
В съответствие с разпоредбите на Регламент 999/2001, Румъния е длъжна да тества чрез лабораторни изследвания определен брой овце и кози, заклани за консумация от човека, върху мозъчни проби, събрани от тях. Тези проби трябва да бъдат събрани от кланици. Същият регламент предвижда, че Румъния е длъжна да тества чрез лабораторни изследвания определен брой умрели или заподозрени овце и кози. над 18 месеца.

 Румънските фермери трябва да знаят, че рискуват огромни наказания и лишаване от свобода, ако не информират ветеринарния лекар, че имат животно, заподозряно за скрейпи, съгласно Регламент (ЕО) № 1. 999/2001.

За Овцевъд & Козевъд – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ново пет в разработка на щамове с цел избиване на животни…., а защо не и хора !!!Опитни зайчета сме в ръцете на тези… с парите !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук