Малко известни породи овце

Овчарят винаги се опитва да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.“ – това го е казал великият френски писател Стендал.

Може би и това е карало през годините хората да създават породи овце, които да отговарят на техните интереси. Творчеството на народната селекция е било безкрайно и сега, ние все още се впечатляваме на много от запазените породи овце.

Породата  Найди. Тя произхожда от Арабския полуостров, район Найд, и е отглеждана предимно в Саудитска Арабия заради месото си, но по-късно поради външния си вид получава статут на овце за изложби и панаири.

Овце са с дълъг косъм, високи са от  76 до 86 см, с дълга шия, вълната  е черна, тънка, дълга и лъскава, с изключително качество.
Това е  порода овце, адаптирана към високите пустинни температури, при  търсенето на храна и вода може да измине големи разстояния.

Теглото на овцете е до 50 кг, а кочовете – до 75 кг. Овцете  са предимно черни, с бяла глава и крака и се отглеждат заради млякото и специфичната дълга вълна.


Яковска овца:  е кръстена на Яков – героят от старозаветната история.

Произхожда от Близкия изток и се смята за най-старата порода овце  в света. Може да се приеме, че вече е практически изчезнала, но през 70-те години на миналия век породата е възстановена от усилията на ентусиастите.

Според историята, Яков трябвало да отглежда овцете на чичо си Лаван 14 години без заплащане, като в замяна, чичото обещал  ръката на дъщеря си. Обещанието е изпълнено, и на Яков е позволено да вземе всички цветни и черни овце от стадото на Лаван. Лаван обаче дава всички обещани черни овце на синовете си. Яков, макар и излъган, взема всички останали овце и успява да създаде голямо и здраво стадо.

Това е много активна овца, с два или четири рога, които са общи. Именно заради рогата те се отглеждат,  като символ на състоянието, екзотика от висок клас. Едната двойка рога расте и достига дължина от 60 см, докато другата се свива надолу. Въпреки това, не всички представители на тази порода имат толкова впечатляващи рога.

Овцете могат да достигнат тегло от 36 до 54 кг, кочовете от 54 до 82 кг.
В Европа за първи път се развъждат в Испания и затова са  наречени  „испански овце“.

Яковата овца е устойчива и дълголетна овца, добра майка, месото е вкусно, а вълната е с високо качество, бяла на цвят с ясно очертани черни петна.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук