РОГА И КОПИТА: мляко и млекопроизводство по света

0

АВСТРАЛИЯ: Учени по хранене добавят насекоми, като ларви и скакалци, към редица продукти, включително колбаси, и така създават екологично чисти храни, базирани на насекоми.

Според тях, бъдещето, традиционното животновъдно производство, няма да може да отговори на световното търсене на месо, така че, ще са необходими други алтернативи за насищането на продуктите с достатъчно протеини, а насекомите могат да дойдат на помощ. Проучванията показват, че хората избягват употребата на цели насекоми. Ето защо, натрошени насекоми са включени в продуктите като съставка, което прави възможно да се прикрие тяхното присъствие в храната. Що се отнася до други устойчиви източници на протеин, австралийските учени също произвеждат месо от кенгуру, което не се нуждае от полета за паша.


РУСИЯ: В Тюменска област ще бъдат построени четири млечни комплекса и завод за преработка на мляко. Виетнамската фирма TH true milk, която е вторият производител на мляко в страната си и заема над 30% от пазара на мляко във Виетнам, инвестира в проекта. Инвестициите в строителството ще възлязат на 17 милиарда рубли. Общият брой на млекодайните крави ще бъде около 24 хиляди. Новото производство ще даде работа на повече от хиляда души в региона.


ГЕРМАНИЯ: По-малко хора искат да работят усилено в селското стопанство. Те търсят алтернативни предложения за по-лесна работа в други индустрии. Земеделските производители трябва да измислят нещо, в противен случай ще се изправят пред трудни времена. На първо място, недостигът на работници се отразява в събирането на аспержи и ягоди.

Ето защо, Aichhorst препоръчва политиците да предприемат мерки за стимулиране на нарастване на труда от страни извън ЕС, като Украйна. Освен това, за да се улесни трудът, сезонно работещите земеделски стопани се насърчават да закупуват модерно спомагателно оборудване, например за рязане на аспержи, за осигуряване на доставка на храни и напитки на място, инвестиране в комфортно жилище и осигуряване на културни събития.

Въпреки това, пазарът на труда на сезонните работници в Германия е почти празен. Един от фермерите за аспержи съобщи, че 800 човека са дошли при него, вместо заявените 1000 работници. Това означава, че производството ще спадне с 20%. В бъдеще в Германия ще има по-малко аспержи (и ягоди), а цените на тези селскостопански продукти ще се повишат.


УКРАЙНА: ще изнася мляко за Саудитска Арабия.

Украйна и Кралство Саудитска Арабия са договорили международен ветеринарен сертификат за износ на украински мляко и млечни продукти.


РУСИЯ: От 1 юли млечните продукти в Русия ще бъдат продавани по новите правила: продукти без заместители на млечна мазнина ще бъдат визуално разграничени, което ще позволи на купувачите да улеснят избора на правилните продукти, съответният правителствен декрет е приет в края на януари тази година.
Документът измени правилата за продажба на някои видове стоки в Русия. Според тях, поставянето на млечни продукти и млечно-съдържащи продукти в търговските обекти трябва да се направи така, че да могат да бъдат визуално отделени от други хранителни продукти, както и придружен от информационен етикет „Продукти без заместител на млечна мазнина”.


БЕЛАРУС: Беларуските млечни продукти бяха класирани сред най-добрите в света на престижната дегустация на Superior Taste Award в Брюксел. Три златни звезди – най-високата награда на конкурса, за четвърти път получи гръцкото кисело мляко “Теос”. Сирена и извара от компанията “Савушкин продукт” също спечели награди.


ПОЛША: Страната е европейски лидер по отношение на Афроканска чума по свинете. За съжаление, не става въпрос за ефективността на борбата срещу разпространението на вируса, а за броя на случаите.

 От януари до май включително са регистрирани 1211 нови случая на АЧС. Интересното е, че това представлява до 40% от всички огнища, в Европейския съюз за този период.


ПОЛША: Регистърът на животновъдството ще бъде подобрен – това е предвидено в проекта за нов регламент.  Данните за клане  за продажба, трябва задължително да бъдат отделени, от данните за клане за лична употреба. Това ще позволи по-голяма точност при определянето на това, кои трупове достигат до кланицата, и полученото от тях месо се преработва и се пуска в обръщение.  Промяната на регламентите ще подобри положението на животновъдите, и намали  формалностите.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук