Внимание – спазвайте правилата

В днешно време, искаме не искаме, трябва да се спазват правилата, регламентите, наредбите и още един куп неща, регламентиращи свободната продажба на животинска продукция.

Че не винаги се „играе“ по правилата, това е ясно. Ясно е също на всички, че така печалбата се удвоява. В крайна сметка, има ли възможност, се прави опит да се заобиколят законовите изискванията. И накрая-максимата, че всяко забранено нещо е сладко, важи в пълна сила.

Заключението е: колкото привлекателна е една забрана, толкова „по-сладка” е печалбата от пристъпването и. Колкото силно е желанието да извършим нещо забранено, но толкова е и фатално. По-лошо е когато се престъпи законът. В този случай, забраненото не е сладко. От тук можем да си извлечем поуката, че не всяко забранено нещо е сладко. Както всяко нещо си има граници и предел, така и лимита на сладкото е до тогава, докато то започне да си променя вкуса до солено, та чак да нагарча.

С долу написаното, вероятно ще си навлечем гнева на доста производители, но сме длъжни да го напишем. Правилата трябва да се спазват, колкото и да не ни се иска. Става дума за не рагламентираните продажби на селскостопанска животинска продукция, на което сме свидетели всеки ден. Всички знаем, че да се изпълнят изискванията за продажбата на хранителни продукти от фермата, никак не е лесно. Трябват инвестиции, трябва време, трябват програми и още поне 20 документа. Не случайно за преодоляването на кота – малка мандра писахме в статията

Наредба 26 -26 стъпки до рая.

такава проверка се проведе преди няколко дни в Румъния. Вероятно това има отношение към новата вълна от Африканска чума по свинете в северната ни съседка. В продължение на три дни са проведени тематични проверки на национално равнище, за проверка на спазването на условията за безопасност на храните с приложимото законодателство на ЕС и националното законодателство по отношение  уличната търговия с продукти от животински произход от местно производство.

В тази акция, освен ветеринарните власти е участвала полицията и жандармерията. Извършени  са 571 проверки на дребни производители, които продават директно на първични потребители,  продукти от животински произход (сурово мляко, яйца, птици, мед и др.), Продуктите обикновено са продавани близо до мястото на производство или в други извън планови места (на тротоари, на места за паркиране, на паркинги), разположени по пътищата (улична търговия);
– Проведени са още 754 проверки на лица, които са продавали директно на крайния потребител храни от животински произход (сирене, месни продукти и др. произведени в техните собствени домакинства.
В резултат на констатираните нередности, са приложени 267 акта с глоби за 364,700 леи – над 140 000 лева. Официално са задържани 1790 кг продукти от животински произход (сирена, сурово мляко, месни продукти) и 165 яйца, продавани в нехигиенични условия, без спазване на хладилната верига и чиято проследимост не можеше да се докаже.

Бъдете сигурни. При сегашната усложнена ветеринарна обстановка ще има яки проверки и в нашата страна.
Сложете си в ред нещата и продавайте колкото искате. Успех.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук