Кратко описание какво представлява заболяването АЧС

ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА РИСКА

Кратко описание какво представлява заболяването АЧС

АЧС е силно контагиозно вирусно заболяване, което засяга свине от различни възрасти и нанася огромни икономически загуби за свиневъдството и води до спиране на търговията със свине, свинско месо и продукти. Заболяването може да протече в четири форми: свръхостра, остра, подостра и хронична. Причинителят на АЧС е сложен комплексен вирус.

Типично за заболяването е внезапна смъртност при свинете, намален апетит, аборти, цианоза и нарушена подвижност в рамките на 24- 48 ч. преди настъпване на смъртта, която често достига до 100% (при домашни свине).

Предаването на вируса може да бъде директно (чрез контакт между болни и здрави животни) или косвено чрез: хранене с кухненски отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти (вирусът на АЧС е устойчив за 3-6 месеца в сурови месни продукти), биологични вектори в Африка са кърлежи от род Ornithodoros, които преди това са имали контакт с инфектирани гостопримници и контаминирани с вируса материали и повърхности (помещения, транспортни средства, дрехи, обувки, ботуши, работен инветар и др.).

Източници на вируса са: кръв, тъкани, секрети и екскрети от болни и мъртви животни, околната среда, фекалии от свине, месо и месни продукти.

Устойчивост на вируса:

Месо с кост и без

кост

105 дни
Осолено месо 182 дни
Термично обработено месо (мин.30 минути на 70°C 0
Изсушено месо 300 дни
Пушено месо 30 дни
Замразено месо 1 000 дни
Охладено месо 110 дни
Карантия 105 дни
Кожа, мазнина, сланина 300 дни
Кръв (до 4° С) 18 месеца
Изпражнения 11 дни
Заразени боксове 1 месец


Проф. Георги Георгиев
д-р Евгени Макавеев
д-р Мадлен Василева
д-р Силвия Пеева

15.07.2019 г.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Липсва анализът, а данните и картите са от други места. Картата е взета от сайта на БАБХ. Много преписва тоя център.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук