За две кила суджук, едно черво бахур, две уши и четири крака

1

Сега всеки ден трябва да се пише за Африканската чума по свинете.

Това не е проблем само на ветеринарните служби и фермерите, това е проблем за всеки гражданин на нашата страна. Ако гледаме сейр и правим точно обратното, на това което се изисква, съвсем скоро ще почнем да кършим ръце, като видим цената на свинското по рафтовете. Няма да го има и по селата и селяните да казват – „да му мислят гражданите”. Така че, гответе се да си припомним вкуса на кренвиршите и варената наденица.

Всеки ден има най-различни изпълнения за провал изискванията на ветеринарните власти, за да запазим двете кила суджук, бахура, ушите и краката на прасетата.

За сегашната ситуация има и причини и една от тях е броя и отглеждането на прасета в т.н заден двор.

Покрай  Коледа за да се спазят традициите, да се заколи прасето, да се направи бахура, да се сготви манджата с кисело зеле, гражданчетата да вкусят опечените уши и да разберат духа на селото, вероятно се правят много нарушения. Уж отглеждаш три прасета, а те са двадесет. В много случаи и свине майки, защото прасенцата се продават по 200 лева. Разбира се, че това е нелегално.

При скришните работи винаги се допускат грешки и то винаги фатални.

Както се случва и сега. Как мислите, че контролните органи не са знаели за такива ферми. Просто много се лъжите. Те знаят всичко, но само при определени обстоятелства слагат катинарите.

Това, което се случи в Румъния, трябваше да ни е обица на ухото. Там заболяването е вече с повече от една годишна история. Над 400 000 бр. ликвидирани прасета и стотици ферми. Последствията – дефицит на свинско месо, безработица и без шорич на Коледа. В момента там има нов пик на заболяването, което не е никак благоприятно за нас.

Има други страни, които с крути мерки, дърпане на уши, а по някой път и с по твърди мерки успяха да нормализират нещата. Става дума за Белгия, където отчетоха първа седмица без нови случаи на AЧС.

За първи път, от началото на болестта, през есента на 2018 г. в Белгия не са открити диви свине, заразени с АЧС. Според Световната организация за здравето на животните (OIE) не са получени нови доклади за епидемията. От средата на май, общият брой на заразените нерези е относително нисък. През юни са открити само осем заразени нерези в белгийската провинция Люксембург.  Общият брой на заразените диви свине в Белгия възлиза на 824 животни, 799 диви свине са намерени мъртви и 25 животни са застреляни и са с положителен резултат за вируса.

В Северна Ирландия в багажа на пътник са открити следи от патогени на АЧС в незаконно внесено месо. Вирусни следи са открити в колбас от Азия. Ирландското министерство на земеделието, обаче, веднага даде яснота за здравния статус на животните в страната, и обяви още по-строг контрол върху вноса на месо  в страната.

От тук нататък следва думата ОТГОВОРНОСТ, на всяко едно ниво.


Шорич: деликатес от специално обработена свинска кожа за консумация. Цената на килограм е над 40 лева в румънските магазини. Румънците предпочитат шорич, вместо деликатесен колбас.

 

 

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

1 КОМЕНТАР

  1. ПРОБЛЕМА Е НА СЕЛЯНИТЕ А САМО СЕ СЪЗДАВА ОТ ГРАЖДАНИТЕ за европейско развитие на България.Проблема се създава от ГРАЖДАНИТЕ защото искат да ни правят ЕВРОПЕЙЦИ изпълнявайки всички прищевки на Брюксел.Как при отглеждани 600000 свине има АЧС а преди 1989 година когато отглеждахме 6 милиона прасета нямаше никакви проблеми.Разликата е в това ,че тогава имаше МОДЕЛ КОИТО СЕ СПАЗВАШЕ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СБЪРКА.Разбихме модела ,изгонихме експертите които са обучени да управляват този производствен процес и настанихме ДИВИЯТ ПАЗАР ,ХАУСА И НЕГРАМОТНОСТТА И ЗА ТОВА СЕГА МУ БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ.Вместо да отглеждаме трилинейни хибридни прасета ние правим “СЕЛЕКЦИЯ” полу -дивите свине.Работата на ЕКСПЕРТА не е да обслужва простотията на управляващите и да хока селяните а да предлага решения и да посочва грешките им.Така ,че колега Михайлов снишете тона и не се правете на големият европеец.Това ,че сте престояли в Румъния няколко години не ви прави такъв.Българският селянин като христянин винаги си е отглеждал животни в задният двор и това е изхранвало него и неговото семейство.Сега му вземахте земята и я дадохте на арендаторите,изгонихте му децата, избихте ма кравите ,овцете ,кокошките а сега и свинете с което го обричате на глад.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук