Имаш агнета, имаш проблеми

4

Ние успяхме до голяма степен да реализираме агнетата за тази година.
Не така стоят нещата при комшиите – румънците. Все пак те имат около 10 млн. агнета.  Успяха да пробият на арабския пазар и стартираха един доста амбициозен проект за износ на 800 000 агнета. И стана нещо, за което нашият сайт от година ви подготвя, че ще стане – става дума за хуманно отношение към животните.
Не става дума за мярката.
Става дума по всяко време и във всяка ферма да има хуманност към животните, каквито и да са те. Запознавахме ви с природозащитниците и техните изисквания. Разказахме ви за веганите и техните искания, за обществото, което също се намесва и иска, по някой път и невъзможни условия за отглеждането на животни.

Какво се случва в Румъния: На първо място избухването на заболяването Африканска чума по свинете с повторен пик през последните дни. Дойде и писмото на Европейският комисар Витенис Андрюкайтис, който  поиска от румънския министър на земеделието Петре Даеа да спре износа на 70 000 овце за Персийския залив, защото няма да бъдат осигурени добри условия за транспортиране на животните. Комисарят твърди, че ЕК има информация за износ на 70 000 овце от Румъния, който ще се проведе през юли, отбелязвайки, че в този период животните са изложени на изключително високи температури и законовите разпоредби забраняват транспортирането им при такива условия.

„Като се имат предвид прогнозите за времето в региона на Персийския залив за юли, където температурите ще достигнат 46 градуса по Целзий и като се има предвид, че мерките, обявени от вашето министерство през април, не са приложени на практика, за съжаление ви моля за жест на отговорност, незабавно да блокира износа на овце в Персийския залив “, казва писмото на Андрюкайтис в Twitter. 

Отговорът на министъра на земеделието на Румъния – Петре  Деа е светкавичен:   – “Румъния няма да спре износа на овце в каквато и да е форма, но правилата за износ на хуманно отношение към животните ще бъдат напълно спазени. Ние не спираме износа на овце,  защото Румъния има както права, така и задължения. В този момент, Ветеринарната ни служба е на  пристанището, за да гарантира спазването на всички правила за хуманно отношение към животните. Няма причина да се спре износът, защото това е в интерес на земеделските производители и на страната. Жалко е за работата, която земеделските стопани са извършили досега, за да приведат добитъка на килограмите на доставките и сега те да не могат да ги доставят, ”

Министърът подчерта, че задължение на Румъния е да провери само условията в кораба, с които ще пътуват животните и те да отговарят на всички изисквания. След това отговорността е на превозвача.

Румъния е изнесла близо 1,1 милиона живи говеда и овце в страни извън ЕС до 1 декември 2018 г., като Йордания, Либия и Ливан са първите три дестинации за румънски животни.

Изнесени са съответно 1,023,750 глави овце и 73,183 бр. говеда. Йордания се нарежда на първо място сред износа, с 628,369 глави. Либия заема второ място с общо 256 381 броя животни и Ливан с 119 723 глави. В Израел Румъния е изнесла 42 283 овце и 25 512 говеда. Други страни от миналата година са: Косово – 509 говеда, Босна и Херцеговина – 729 говеда, Сърбия – 1927 говеда и 2 765 овце, Албания – 813 овце, Ирак – 13 032 говеда и Турция – 4,590 едър рогат добитък и само 300 овце.

За Овцевъд & Козевъд  Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. У нас държавата и нейните институции , не са способни , корумпирани са и напълно некомпетентни да защитят свойте граждани, фирми, ферми и земеделски стопанства….Това ни убива и унищожава!

  2. Ние тоз проблем го решихме с чумата по овцете, по свинете. БАБХ нейните служители само ГЛЕДАТ от къде да си напълнят торбите и кесиите , така че всички проблеми са решени у нас.

  3. Абе Мишо ти да не си станал ЗЕЛЕН? Хората имат животни ,имат си договор за износ и си го правят ти къде се вреш гагата да те пита човек.Искаш да ни демонстрираш познанията си по Румънски.Насочи вниманието си и експертните си възможности ако имаш такива върху проблемите на нашето животновъдство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук