Брюксел – Superior Taste Award – дегустация на мляко и млечни продукти

0

На престижната дегустация на мляко и млечни продукти –  Superior Taste Award проведена в Брюксел, участваха над 200 известни готвачи от цял ​​свят.

Три златни звезди – най-високата награда на конкурса – за  четвърти път получи гръцкото кисело мляко “Теос”.
Сирена и извара от компанията “Савушкин продукт” от Беларус също спечелиха престижни награди.

Три златни звезди според Международния институт за вкус се дават само на продукти с “изключителен вкус”.  Миналата година, киселото мляко на “Теос” получи Кристална награда (Crystal Award) за постоянно високо качество и вкус. Експерти похвалиха външния вид, текстурата, миризмата и вкуса на този продукт. Перленно-белият цвят на това кисело мляко е забелижителен. Ароматът му е мек и свеж. Кремообразният вкус и леката киселинност са в унисон един с друг, създавайки уникален вкус. “Теос” е много деликатно гръцко кисело мляко ” – е заключението на специалистите.

Европейските готвачи харесаха и сиренето „Брест-Литовск”, което получиха две златни звезди на състезанието и 87 точки от 100 възможни.
– “Това сирене оставя трайно впечатление. Той има красив цвят и крехка, зърнеста текстура. А благородният му аромат е съчетан със сладък и пикантен послевкус. Сиренето просто се топи в устата, въпреки външната си твърдост, то може да се превърне в чудесно допълнение към най-изисканата тарелка за сирене ”- казва член на комисията.

Златната звезда получи сирене „Брест-Литовск Пински”.
Друг победител е  сиренето Savushkin Khutorok с 5% съдържание на мазнини.

Най-добрите продукти в Брюксел бяха избрани чрез сляпа дегустация от над 200 известни готвачи, сомелиери и професионални дегустатори от над 20 страни по света. Те сертифицираха 1885 продукта от представените над 3000 такива.

Продуктите се дегустираха сляпо, експертите не знаеха нищо за тях. Оценката е извършена от всеки дегустатор самостоятелно и в пълна тишина. Точките бяха определени по пет критерия: първо впечатление, външен вид, мирис, вкус и текстура. Процесът на дегустация е организиран по такъв начин, че да се избегне предубедено мнение.

Тази година членовете на журито включи готвачи на ресторанти  Мишлен, лични готвачи на британската кралица и президента на Франция.

Голям успех постигна Беларуския „Савушкин продукт”, който доставя млечни продукти на около 30 страни. В общите продажби, износът представлява повече от 60%. Структурата на експортните доставки е доминирана от готово за консумация мляко за пиене, извара, сметана, кисели млека и сирена.

Източник: dairynews.ru,  nu.nl  и   letemps.ch

В следващи материали, ще ви представим някои от победителите.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук