РОГА И КОПИТА: Старчетата трактористи

0

Имаме няколко филма за старците, като например  „На бой отиват само старците“, “Старци разбойници“ , “Корави старчета” и още няколко. Сега пък  на мода са старци трактористи. Поне така показва статистиката за Румъния. За таз годишните субсидии са дали заявка 14 старци над 100 години. Това си е направо рекорд, защото миналата година техният брой е бил само 5 – над 103 години. За сметка на това е имало друг рекорд – 4224 фермери са били на възраст от 91 до 99 години. И те също са били  наредени на опашката за субсидии.

Стряскащи цифри нали. У нас търсим старите овце и крави, другаде пък броят старците. Добре, че фермерите ни още нямат номера, в противен случи, кой знае колко щяха да ги изчистят принудително от списъците.

Колкото и да ни се иска да сме страната на по-възрастните фермери, няма как да стане да качим 103 годишния старец да кара трактора – дори от най–добрия клас трактори. Съгласете се, един човек над 91 години може само да хвърля зърно на кокошките, да милва козичките и ако е добре с очите да чете в-к“ Трета възраст“.

 За да няма такива гимнастики – то си е направо изпълнение на пирует по отношение субсидиите, в някои страни са го решили много просто. Навършиш ли пенсионна възраст и продължаваш да си фермер, получаваш ограничени субсидии или въобще не получаваш. Имаш право да прехвърлиш стопанството на наследниците или друг млад човек и да участваш в процесите във фермата по четири часа дневно и получаваш надник и още куп примери. Ама да се качиш на трактора или влезеш в доилната зала не става.

Истината обаче е, че като цяло фермерското съсловие застарява. В момента у нас върви смяна на поколението при фермерите. Първите, които са пионерите на демокрацията почнаха преди 30 г, сега започват да правят крачка в дясно и техните наследници да заемат местата им. Най-добре стоят нещата във Франция, където младите ЗП са 15.6%. Австрия – 22.2%, Словакия – 19%. Зле е работата в Кипър – 3,3%, Португалия – 4,2% и Великобритания – 4%. В Румъния проблема също е голям по отношение на старците – 453 630 ЗП от заявилите 866 000 ЗП са над 60 години, докато фермерите до 30 годишна възраст са 36 000.

Според европейското законодателство “млад земеделски производител” е на по-малко от 40 години. По данни на Евростат тази категория представлява 11% от общо 10,3 милиона земеделски производители през 2016 г., а 32% са над 65 години.

Подкрепата за млади фермери ще бъде удвоена до 100 000 евро, ще бъде създадена специална схема за плащания за млади фермери. Помощ оказват и Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) които стартират тази година съвместна програма за изгодни заеми за млади земеделски производители, като 1 млрд. eвро са предназначени за помощ на млади фермери.

ЗаОвцевъд & Козевъд от Бурурещ – Костел Чита

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук