При овцевъдите отново напрежение

8

През последните години овцевъдите са най-активния сектор от животновъдите по отношение помощи, субсидии, де минимис и разбира се, новите неща, които правят – мобилни  мандри, доилна техника, организации на производители, кланични пунктове. Също така, успяха да включат в схемите за селекция и организиране на депа за подрастващи мъжки животни, с амбиции за тестаж и генотип на стадата.
Похвално е.

Обаче последния де минимис, отново противопостави един срещу друг формациите на овцевъдите. Получихме обаждания на овцевъди, които пожелаха да публикуваме техните виждания по отношение  правилата, по които могат да участват в схемата.

Претенциите им се свеждат до следното.
На първо място, това е броя на овцете за подпомагане. Оказва се, че тези, които имат от 10 до 300 овце, ще получат по 15 лева за овца-майка или коза, а тези които имат над 301 овце-майки или кози, ще получат по 7 лева.
Защо така е заложено не се знае, но разликата между 300 и 301 бр овце ще бъде значителна в левово изражение.

Следващият въпрос на овцевъдите е относно изискванията за 15 декара пасища на животновъдна единица.
Някои от овцевъдите имат официално разрешение да ползват по 30 декара пасище на животинска единица, съгласно изискванията за ползване на пасищата. Сега обаче получават ограничения от изискванията за декарите – до 15 дка, съгласно схемата, което означава, че няма да получат подпомагане.

Другото възмущение на овцевъдите е, че Земеделските стопани се подпомагат, за допустимия брой животни за Кампания 2018 г., по схемите за директни плащания.
Ами, ако някой вече е ликвидирал  голям брой от животните си, през миналата година, сега ще получи подпомагане за животни, които вече ги няма в обекта.

И последен остана въпроса за новите фермери.
Всъщност, това е най-лабилната и проблемна група животновъди и те остават без подпомагане. Първата година винаги е най-трудна за животновъдите. Тогава не фалираш ли, вървиш напред.

“Вероятно ще се обърнем и към министъра по тези проблеми, незнаем дали има време за поправки, но отново ще има неравнопоставеност между колегите, което може пак да ни раздели” – сподели един от овцевъдите.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

8 КОМЕНТАРИ

  1. У цялата работа къде е отрудения ,и вече изнемощял животновъд ,кое е похвално за самия овцевъд ,това с тестаж и генотип на стадата е идея най – вероятно на един човек ,за което няма лошо ,но питам ви къде пак се отхвърлят истинските проблеми ,хората няма с какво да си нахранят животните ,да не се окаже ,че хора с да речем 600 животни ,ще вземат по – малко пари от тези с триста… За пореден път фонд земеделие показа своята некомпетентност ,наглост ,некадърност ,също тъй и тези дето уж защитават нашите интереси ,доказаха за пореден път ,че не могат да го правят миналата година на протеста се излезе с някакви договорки ,дето струва ми се вече отдавна са забравени ,бяха изтъпанили едно споразумение ,да го гледат ,и да му се радват овцевъдите ,и ся пак не ни ебават и за сливи… Дайте да им дадем там някакви пари на тези аборигени ,и да отбием номера ,без никаква отговорност ,ами попитайте овцевъдите как трябва ,и защо да се дават парите бе ,кво само ми казвате кво бил казал ,и кво бил предложил ,някой си председател на асоциация ,дето го боли кура за овцевъдите…

  2. Симеон Хаджиев много вярно. Но няма кой да разбере истината. Защо има послушниковци!!

  3. То ако спрът субсидиите само за две години, тогава ще се види кон боб ядели и магаре стока ли е 😂😂 държава животни не храни, само ползва от продукцията им, и полагащите им се средства, и Асоциации – животновъди по документи. Ползващи трудът на фермерите дето зависят от тях.

  4. Нарочно го правят! Настройват и озлобяват хората един към друг.Върли последователи на максимата” разделяй и владей”! Как няма да се създаде напрежение? За едни повече,за едни по малко,за трети нищо! Чиста подигравка си е.Кашмер голям! Не ги е и срам! Никъде го няма това чудо,никъде!!!

  5. Ама аз от кога ви казвам ,че тия и от двете страни ,ни правят на маймуни ,ай стига вече ,не стига че заради тия малоумни некадърници сме на туй дередже ,ами и пак поредни подигравки ,и кво ще гледаме пак как ни го вкарват без вазелин ,и шъ са радваме на изявленията на някои хора ,че сме на финалната права ,на коя финална права сме – на фалитната права ,ту я пресичаме ,ту на нея ,зад нея ,ама се сме около нея ,ей туй е финалната права дето ни сътвориха ,Не знам ама овцевъдите яко искат да бъдат смятани за хора ,а не за аборигени ,трябва се възстава трябва да им спретнем един убав протест ,тамън настригах около 700 кг вълна ,шъ я закарам там пред министерски съвет да кади ,да видят България и ората от ЕС ,в кво кладбище ни превърнаха Бойко и неговите некадърни пионки…

  6. КОЕ МУ Е ДОБРОТО НА ВСИЧКО ТОВА КОГАТО ПРОДУКТИВНОСТТА НА ЖИВОТНИТЕ ПАДА ,КОГАТО ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА ЗАХВАНАЛИ СЕ С ТОВА ПРОИЗВОДСТВО НАМАЛЯВАТ.ВСИЧКО ТОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕШЕНО ТОГАВА КОГАТО СЕКТОРА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЕКСПЕРТИ КОИТО ЗНАЯТ ДА ОРГАНИЗИРАТ И ДА ПРАВЯТ ПРОИЗВОДСТВО.ДО КАТО СЕКТОРА СЕ “УПРАВЛЯВА” СИМЕОН КАРАКОЛЕВЦИ И ДРУГИ НЕГРАМОТНИЦИ И ОТ КАЛИНКИТЕ НА МЗГХ ЩЕ Е ВСЕ НА ТОЗИ ХАЛ.ЗА ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТАЗИ СИТУАЦИЯ ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ТОВА Е СТОПАНСКА СТРУКТУРА КОЯТО ДА ПРЕДСТАВЛЯВА БРАНША И ДА ВИ ПРЕДЛАГА ТЕХНОЛОГИЧНИ ПРОИЗВОДСТВЕНО РЕШЕНИЯ КОИТО ВИЕ НЯМА КАК ДА ГО НАПРАВИТЕ САМИ.ИЗМИСЛЕНИТЕ РА СА ПАРТИЙНИ СТРУКТУРИ ИЗМИСЛЕНИ ОТ В.НИКОЛОВ ЗА ДА ВИ ДЪРЖАТ В ЗАВИСИМОСТ ПРИ РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА СРЕДСТВАТА ПО ПРСР. ПО ТОЗИ НАЧИН НА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ОВЦЕВЪДСТВОТО МУ ДАВАМ ОЩЕ 3-4 ГОДИНИ И ЩЕ БЪДЕ ЛИКВИДИРАНО.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук