Корсиканска овца

История

Корсиканската овца, създадена на планинския и сух остров, със същото име, е част от семейството на средиземноморски короновани породи овце. Тя винаги е била стълб на агро-пасторалната икономика на Корсика.
Населението на Корсика отдавна е ограничено от планинските райони на острова, развиващо натурално земеделие, основано на екстензивното отглеждане на овце и кози за производство на мляко. От края на 19 век, създаването на индустриални млечни продукти Рокфор в Корсика, разтърси тази икономика на препитание и постепенно доведе овцевъдите в индустриалната епоха. От 1950 г. овцевъдните стопанства  се заселват все повече и повече по крайбрежните равнини и  изоставят трайно предвижването до планината.

Спецификации

Корсиканската овца се характеризира с малки размери от 50 до 60 см височина, а теглото е  35-40 кг и тегло на трупа от 13 до 20 кг. Размерът на коча може да достигне 70 см при тегло от 60 – 70 кг. Овцата е с много тънка глава, с дълго лице и плоско или леко заоблено чело, с наличие на рога или не. Ушите са малки, имплантирани ниско и носени почти хоризонтално. Според стандарта, овните са непрекъснато възбудени. Рогата са широки, спираловидно навити и хвърлени обратно. Крайниците са тънки и адаптирани за дълги преходи по трудни и пресечени места. Тялото е правилно, дълго, гърбът прав, тесен и много слабо развит. Вимето е разработено и добре оформено, което му придава специална лекота на доене. Вълната е плътна и покрива цялото тяло на животното, което позволява на стадата да останат навън през цялата година. Цветът на руното не е фиксиран. Така намираме животни с черни, червени или бели и сиви руна.

Развъдна система – Овчарите практикуват обширна система за развъждане.
Типологията на земеделските стопанства е много разнообразна, тъй като се среща предимно в южната част на Корсика от земеделски стопанства, които притежават от 100 до 150 овце-майки, които трансформират и продават цялото производство, докато в Haute Corse стопанствата са, със средно 250 до 350 овце-майки. Трафикът се осъществява от октомври до края на юли. Механичното доене все още е доста слабо развито

 Селекция
Програмата за селекция на корсиканската порода започва през 1986 г. с подбор на кочове с родословие. След контрола, в размножителния център от 1996 г. са организирани първите оценки на кочове по потомство. Понастоящем целите на развъждането са насочени към увеличаване на производството на мляко, като същевременно се запазва издръжливостта на породата. Критериите за вторични умения, които оценяват животновъдите, като например лекота на доене, се вземат предвид при класирането на майките .
  • Производство: 137.7 литра (за 182 дни), като от млякото се произвежда сирене. Корсиканците са го посочили като свое “национален сирене” и е признато през 1983 г.
  • Корсика е четвъртият по големина остров в Средиземно море, разположен на запад от Италия, на югоизток от Франция и на север от остров Сардиния. Смятана е за един от осемнадесетте региона на Франция. Корсика е френски регион с население от 330 354 души. Територията  е 8682 км². Релефът е силно планински, с най-висок връх Монте Синто ( 2710 м). Островът е родното място на Наполеон Бонапарт.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук